Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

xAI uvedlo chatbota Grok 2, svou nekorektností si koleduje o průšvihy

19.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
xAI uvedlo chatbota Grok 2, svou nekorektností si koleduje o průšvihy
Chatbot Grok od xAI Elona Muska vychází v nové verzi Grok-2 a Grok-2 mini. Současně s tím dostává i možnost obrazové generativní AI postavené na modelu FLUX.1. Zajímavý je především svou nekorektností.
Společnost xAI je jednou z mnoha, kdo vyvíjí vlastního chatbota. Ten se jmenuje Grok a nyní přichází do nových verzí Grok-2 a Grok-2 mini, v obou případech jde o betaverze. Chatbot je dostupný pro předplatitele sociální sítě X Premium a Premium+, přičemž nově dostává také obrazovou generativní AI, která je postavena na modelu FLUX.1. Za tou stojí lidé ze společnosti Black Forest Labs, přičemž jde o vývojáře, kteří původně pracovali pro Stability AI. Pokud jde o firmu xAI, v dalším investičním kole společnost vybrala 6 mld. USD, takže celkové investice do ní nyní už činí 24 mld. USD.
 
 
Systém vestavěné obrazové generativní AI je oceňován za věrné podání lidských postav, nicméně si u mnohých zasloužil kritiku za svou "nekorektnost". Nemá dnes politicky vyžadovaná omezení, takže si vůbec nic nedělá z celebrit a jejich zavádějícího zobrazování, neštítí se postav chráněných copyrightem, takže bychom se vůbec nemuseli divit, kdyby se později objevila také spousta žalob. Zajímavé je to i z toho důvodů, že to byl Elon Musk, kdo chtěl pozastavit vývoj systémů AI, aby se nastavily nějaké mantinely vývoje, přičemž xAI si i z těch existujících dělá docela legraci (je pochopitelně na diskuzi, které z nich smysl mají, a které jsou naopak přehnané). Současně ale rovněž upozorňuje na to, že už nelze rozeznat skutečnost od výplodů AI.
 
Na druhou stranu měl Musk i trefný postřeh na adresu přehnané korektnosti, že za pár let může být sdílení meme cestou do vězení (a "vtipem" přidal, že ve Velké Británii to povede rovnou k popravě).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.