Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Xdrive Music - Streamování hudby pro bohaté Američany

8.2.2005, Pavel Bureš, článek
Xdrive Music - Streamování hudby pro bohaté Američany
Se systémy pro bezdrátový přenos hudby se v poslední době roztrhl pytel. V jiném dnešním článku píšeme o aplikace WiFiTunes pro streamování audia přes Wi-Fi, řešení Xdrive je ale jiné. Společnost vám za poplatek pronajme prostor na svém severu, do nějž umístíte svoje hudební soubory a ty posléze posloucháte v PDA.
Program je pro Palm OS, funguje na komunikátorech i běžných PDA s přístupem na Internet, nejdůležitějšími zákazníky jsou však pro poskytovatele uživatelé Trea, které je v Americe velmi oblíbené a disponuje připojením k Internetu v základní výbavě.

Prvním krokem je zaplacení 9,95 USD (platí se každý měsíc) za 5 GB prostoru. Do tohoto úložiště si nahrajete skladby ve formátu MP3 a pomocí Xdrive utility si vytvoříte playlist. Výrobce doporučuje v PDA použít přehrávač Pocket Tunes Deluxe, principielně je možné zvolit i jiný, který umožňuje streamování MP3 souborů a práci s .m3u playlisty. Otázkou je, zda služba Xdrive není optimalizována výhradně pro Pocket Tunes a v jiných přehrávačích mohou nastat problémy, či se v nejhorším případě stramování nepodaří vůbec zprovoznit. Zkonvertovaný playlist nainstalujete Vámi používaným způsobem do PDA, otevřete v hudebním přehrávači a začnete streamovat.

Pro náročnější zákazníky je připraveno 10 GB za 19,90 USD měsíčně. Pokud si službu chcete před objednáním nejdříve osahat, můžete využít trial verze trvající 15 dnů.



Výrobce často přirovnává Xdrive Music k přehrávači Apple iPod, což je přinejmenším zavádějící. iPod je plnohodnotný kapesní přehrávač, který po připojení kvalitní reprosoustavy předčí část u nás prodávaných hifi (mini) věží. Oproti iPodu je systém Xdrive převážně náhražkový. Pro poslech hudby je dobré mít datový paušál, který je (u nás) zastoupen technologií GPRS poskytující stabilní download cca 4 KB/s, z čehož nám vychází bitrate 32 kbps. Tato hodnota je použitelná pro mluvené slovo, ale pro hudbu nikoli. Využití jako náhrady iPodu (případně obyčejného MP3 přehrávače za 1000 Kč) tak padá. Dobře, někteří uživatelé chtějí poslouchat hudbu všude (i při snížení kvality) a tak rádi obětují pár dolarů měsíčně. Nebylo by ale výhodnější si koupit paměťovou kartu o kapacitě 1 GB a vyšší, kterou můžeme pořídit za několik paušálů Xdrive? Karta by mimo hudby našla další využití - je možné na ni uložit i jiné typy souborů nežli MP3 a tudíž se jedná o účelnější řešení.
Pozn. Xdrive pravděpodobně umožňuje práci se všemi typy souborů, bližší informace přineseme v recenzi.

Rozhodnutí, jaké řešení zvolit, je jen a jen na uživatelích. Ze zkušeností se domnívám, že u nás se služba moc neuchytí, protože český uživatel počítá. Ano, počítá, na kolik ho vyjde PDA, doplňky, aplikace atp. A typický český uživatel nebude chtít investovat cca 250 Kč každý měsíc do služby typu Xdrive, když si může za pár korun koupit paměťovou kartu (řekněme 512 MB) a poslouchat skladby v 96 kbps, které na Palmu znějí celkem dobře a nemají přehnané nároky na paměť. Pokud by uživatel měl zájem o kvalitnější poslech, koupí si kapesní přehrávač; bude sice muset nosit s sebou dvě zařízení, ale výhody pro samostatné zařízení převažují.