Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

YouTube je pomalý na konkurenčních prohlížečích, dělá to Google záměrně?

27.7.2018, Jan Vítek, aktualita
YouTube je pomalý na konkurenčních prohlížečích, dělá to Google záměrně?
V poslední době se mluví o konci síťové neutrality, což je téma spojené především s americkými poskytovateli. Ovšem tato neutralita se dá porušovat i jinak, jak ukazuje případ Googlu a jeho prohlížeče. 
Otázka je, zda to Google dělá záměrně s jasným cílem přimět lidi k tomu, aby spíše používali jeho prohlížeč Chrome. Jde v podstatě o stejný princip, který hrozí americkým uživatelům služeb tamních poskytovatelů internetového připojení (nebo už je spíše realitou). ISP mohou nutit lidi používat další své služby tím, že ty konkurenční budou záměrně zpomalovat a pokud na to někdo nepřistoupí, bude mít jedinou možnost - zaplatit za "nezaujaté" připojení k Internetu víc, přičemž tento model byl posvěcen samotným úřadem FCC, který dříve pod jiným vedením neutralitu právě zaručoval. 
 
 
V případě YouTube a různých prohlížečů jde na první pohled o čistě technickou záležitost, která způsobuje, že nahrávání stránek na tomto serveru probíhá 5x pomaleji ve Firefoxu nebo v Edge v porovnání s prohlížečem Chrome. Jde o redesign server YouTube známý jako Polymer, který spoléhá na API Shadow DOM v0, jež je implementováno právě jen v Chromu. 
 
Informuje o tom Chris Peterson (Technical Program Manager, Mozilla), dle nějž YouTube servíruje "cizím" prohlížečům jen polyfill API Shadow DOM, což je prostě kód, který zprostředkovává prohlížečem nepodporovaný prvek. Ve výsledku se má kvůli tomu zpozdit načítání úvodní stránky YouTube, a to dle Petersonových zkušeností třeba až na 5 sekund s polyfillem a bez něj to trvá jen sekundu. A skutečně, v Edge je načítání této stránky i v mém případě pomalejší, i když pět sekund rozhodně netrvá. 
 
Právě ve Firefoxu si můžeme obnovit starší podobu YouTube před Polymerem pomocí rozšíření nazvaného YouTube Classic a pro uživatele Microsoft Edge a Apple Safari zase platí možnost zapojit Tampermonkey a tento skript
 
The Verge poukazuje na podivné rozhodnutí firmy Google využít v Chrome otevřenou javascriptovou knihovnu Polymer ve verzi 1.0, která byla představena před třemi lety a poté už byla nahrazena verzemi 2.0 a 3.0. 
 
Zdroj: The Verge