Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

YouTube přestane teenagerům doporučovat videa o fitness, umožní sledování aktivity rodiči

6.9.2024, Milan Šurkala, aktualita
YouTube přestane teenagerům doporučovat videa o fitness, umožní sledování aktivity rodiči
YouTube upravuje své vlastnosti v souvislosti s mladistvými. Těm totiž přestane doporučovat videa o fitness a idealizování určitých typů těla, dále umožní jejich rodičům, aby měli dozor nad jejich youtuberskou kariérou.
"Wellbeing" je dnes už často používané slovo v češtině, přičemž vyjadřuje celkovou pohodu člověka po emoční, psychické i fyzické stránce. Někdy se ale na první pohled spíše pozitivní věci mohou projevovat negativně, což je klasický problém sociálních sítí. Úspěch ostatních (ať už finanční vyjádřený věcmi, zážitky, cestováním, nebo třeba osobnostní, často spojené s fitness, úbytkem hmotnosti,...) totiž v mnohých může vyvolávat závist a deprese, že něčeho takového také nedosáhli. Toto je problém všeobecně, dost negativně se ale může projevovat zejména u mladistvých. YouTube proto upravuje své fungování vůči této skupině.
 
Jednou z novinek je tak to, že teenagerům nebudou opakovaně doporučována videa srovnávající různé typy těl, idealizující specifickou tělesnou hmotnost, úroveň fyzické zdatnosti a podobně. Videa nebudou zakázána, mladí si je mohou přehrát, nicméně vypadnou z návrhů na podobná videa, např. v souvislostí s právě přehraným. Občasné přehrání může být dle Youth and Families Advisory Committee neškodné, ale opakované přehrávání takového obsahu může působit depresivně z výše uvedených důvodů. Dále se u videí mohou nově ukazovat odkazy na organizace pomáhající lidem se sklonem k sebe-ubližování, sebevraždě nebo např. poruchami s příjmem potravy. Do problematických videí jsou zařazena také videa ukazující sociální agresi, nekontaktní útoky nebo zastrašování.
 
Další novinkou je možný dohled rodičů nad kariérou mladého youtubera. Rodiče a teenageři si mohou provázat své YouTube účty (už vidím to "nadšení" mladistvých toto učinit), což rodičům umožní sledovat aktivitu jejich dětí, dávat jim rady ohledně zodpovědné tvorby obsahu a podobně. Uvidí data o uploadech, předplatných nebo komentářích, uvidí také to, kdy jejich dítko začalo streamovat.
 
Zdroj: blog.youtube, gadgets360.com, bbc.com, ilustrační foto (Adobe Firefly AI)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.