Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

YouTube také přestane ukazovat počet negativních hodnocení, proč?

11.11.2021, Jan Vítek, aktualita
YouTube také přestane ukazovat počet negativních hodnocení, proč?
Google plánuje přestat ukazovat počet negativních hodnocení videí na své platformě YouTube, což je krok, který se týká běžných "dlouhých" videí a ne YouTube Shorts, neboť tam už tato věc platí dávno. Proč ale nemůžeme vidět počet palců dolů?
Bývalo vcelku běžné a samozřejmé, že jsme se mohli u zveřejněných materiálů podívat na počet kladných, ale i záporných hodnocení, a to třeba jen kvůli tomu, abychom se mohli podivit nad výsledky. Pro sociální média jsou ovšem tato hodnocení klíčová i vzhledem k servírování reklam a dalšímu doporučování obsahu, což se týká všech, ale i konkrétního uživatele, jehož hodnocení zrovna na YouTube ovlivňuje to, jaká další videa mu budou algoritmem servírována. 
 
 
Na tom se samozřejmě nic nemění, ale v YouTube se rozhodli, že veřejnosti skryjí počet negativních hodnocení. O těch bude mít ale i nadále přehled autor videa. 
 
Proč ovšem bude ono číslo skryto? Dle YouTube kvůli tomu, aby se předcházelo tzv. "dislike attacks", které můžeme vidět jako obdobu herního review bombingu. Jde tak o případy, kdy se na nějaké video virálně slétne velké množství lidí klikajících na palec dolů, což může a nemusí mít spojitost se samotným obsahem. Může jít třeba také o to, že autor videa někde utrousil v moderním světě nepřípustné slovo nebo vyjádřil nepohodlný názor. 
 
YouTube píše, že cílem je vytvořit "inkluzivní a vřelé prostředí, v němž tvůrci budou mít příležitost uspět a nebudou se bát projevit se". Sice má jít jen o jeden z více chystaných kroků, s jejichž pomocí chce YouTube chránit autory před obtěžováním. Můžeme se ale ptát, jak přesně má tento krok pomoci tvůrcům, když právě oni sami budou počet negativních hodnocení stále vidět? Sice jako jediní, takže se mohou tvářit, že ony palce dolů vůbec neexistují, což je takové malé lhaní do kapsy. 
 
Ale uvidíme, jaké budou další kroky ve snaze zalít celý YouTube jarním sluníčkem a svěžím vánkem.