Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

YouTube znovu testuje Premium Lite, tentokrát s omezeným množstvím reklam

Včera, Milan Šurkala, aktualita
YouTube znovu testuje Premium Lite, tentokrát s omezeným množstvím reklam
Streamovací služba a sociální síť YouTube zkouší nový způsob předplatného. Staronový plán Premium Lite se nyní testuje v několika různých zemích, kde ale tentokrát přináší omezené množství reklam.
V roce 2021 YouTube zkoušel nový plán Premium Lite. Ten byl na půli cesty mezi klasickým YouTube, který jeho uživatelé platí pomocí reklam, a YouTube Premium, který se platí jen předplatným. Byl bez reklam, ale neobsahoval možnost offline downloadu, YouTube Music nebo přehrávání na pozadí. V roce 2023 testovací provoz skončil, nicméně nyní byl spuštěn znovu v trochu odlišné podobě. Nová verze plánu Premium Lite je nyní testována např. v Austrálii, Německu a Thajsku.
 
Nová varianta Premium Lite se ale odlišuje od té původní v tom, že vedle již zvýšených omezení přináší i jedno další, ne zrovna příjemné. Není už totiž úplně bez reklam jako YouTube Premium (pokud jde o reklamy ze strany samotného Googlu), ale stále tam není ani tolik otravných reklam jako v klasické "bezplatné" verzi. Otázkou je, zda spousta limitů bezplatné verze, kde za příplatek bude výhodou jen výrazně snížené množství reklam, přesvědčí uživatele, aby si platili polovinu částky, co za plnou verzi.
 
Např. v Austrálii stojí plnohodnotný YouTube Premium 16,99 AUD, zatímco Premium Lite je za 8,99 USD (v případě iOS jde o částky 22,99 AUD, resp. 11,99 AUD). Pokud jde o reklamy, ty by se měly objevovat pouze u hudebního obsahu a Shorts, dále pak ve vyhledávání, tam ale nebudou blokovat přehrávání obsahu. Zatím pochopitelně stále není jasné, zda se Premium Lite dostane do standardní nabídky nebo nikoli.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.