Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Yuneec Mantis Q, hlasem ovládaný kompaktní dron

16.8.2018, Milan Šurkala, aktualita
Yuneec Mantis Q, hlasem ovládaný kompaktní dron
Společnost Yuneec představila nový kompaktní dron Mantis Q. Ten umí nahrávat až 4K video a fotit do RAW formátu. Ve vzduchu vydrží přes půl hodiny a je možné jej ovládat i s pomocí hlasových příkazů.
V nabídce dronů značky Yuneec se nově objevil kompaktní model Mantis Q, který chce být konkurencí např. dronu DJI Spark. Zatímco dron od DJI lze ovládat gesty ruky, Mantis Q k tomu přidává navíc ovladatelnost hlasovými příkazy. Můžete jej takto probudit, poslat do vzduchu, přikázat mu pořídit snímek, selfie nebo video a také jej přinutit vrátit se zpět k vám. Další funkcí je např. detekce tváří s rozpoznáním úsměvu, kdy vyfotí snímek v momentě, když se usmějete (funguje na vzdálenost do 4 metrů). Snímek můžete vyfotit např. i mávnutím ruky. Dron umí i autonomně létat kolem vás, vybaven je dvěma sonary a jedním infračerveným senzorem.
 
Yuneec Mantis Q
 
Rozměry složeného dronu Yuneec Mantis Q jsou jen 16,8×9,6×5,8 centimetru a váží 479 gramů. V rozloženém stavu jsou pak jeho míry 25,0×18,7×5,8 centimetru. Jeho maximální rychlost závisí na zvoleném režimu. V tom manuálním je to např. 21 km/h, nicméně Sport Mode nabídne dokonce až 72 km/h. V případě stoupání je to 10,8 km/h, resp. 14,3 km/h, u klesání pak hovoříme o hodnotách 7,2 km/h, resp. 10,8 km/h. Dron je vybaven vyměnitelnou 2800mAh baterií, která má vydržet na 33 minut letu.
 
Yuneec Mantis Q
 
O pořizování snímků se tu stará malý 1/3,06" CMOS snímač známý z mnoha telefonů. Jeho rozlišení činí 13 megapixelů (4160×3120 pixelů). Snímky umí ukládat nejen do formátu JPEG, ale i DNG (RAW). Pokud jde o video, to se ukládá do souborů MP4 nebo MOV a může mít až 4K rozlišení 3840×2160 pixelů při 30 snímcích za sekundu. Natáčet lze ale i v nižších rozlišeních, např. ve Full HD 1920×1080 pixelů až při 60 fps a s elektronickou stabilizací obrazu.
 
Yuneec Mantis Q
 
Úhel záběru je trochu neznámou, neboť výrobce hovoří o 21,5mm přepočtené ohniskové vzdálenosti, ta by ale neměla udávaný 117° záběr (nýbrž jen lehce přes 90°). Kamerku lze sklopit o 90° dolů a o 20° nahoru. Citlivost se může pohybovat od ISO 100 do ISO 3200, expoziční časy pak mohou být 1/8000 sekundy až 8 sekund.
 
Yuneec Mantis Q
 
Základní verze dronu bude k mání za $499, později pak přibude i verze X-Pack s dalšími dvěma bateriemi navíc a brašnou.
 
Yuneec Mantis Q
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.