Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Začínáme s PDA: co je dobré vědět

11.1.2008, Pavel Bureš, článek
Začínáme s PDA: co je dobré vědět
Už jste o PDA slyšeli a zajímá vás, co všechno dokážou? Nevíte, jaké jsou mezi jednotlivými PDA rozdíly? Nejste si jisti, čím se liší PDA od komunikátoru nebo smartphonu? Náš rádce přináší řadu odpovědí na nejčastější dotazy a tipy pro různé způsoby využití.
V současné době si na českém trhu můžete vybírat z několika desítek kapesních počítačů lišících se cenou i funkcemi. Nejlevnější modely pořídíte za méně než 5 tisíc korun, jiné stojí i čtyřnásobek. Připravili jsme pro vás několik tipů na vhodné PDA podle toho, které funkce upřednostňujete.


PDA pro studenty


  • Studenti tráví denně několik hodin v lavicích nebo na přednáškách, takže je výdrž PDA na jedno nabití klíčovým faktorem. Bohužel, velká část dnes prodávaných přístrojů vydrží méně než 8 hodin. Je třeba tedy vybrat přístroj, pro který se vyrábí akumulátory s větší kapacitou. Takových PDA je plno a díky eBay ani tolik nevadí, že je v České republice nikdo neprodává. Druhou možností prodloužení výdrže je pořízení bateriového zdroje. V nabídce jsou modely v ceně několika tisícovek, které krom PDA nabijí třeba i mobil a notebook. Vzhledem k omezeným finančním prostředkům většiny studentů se však vyplatí pořídit si jednoduchý, ale neméně efektivní nabíječ využívající 4 AA akumulátory. Stojí několik stokorun a pokud jste trochu zruční, můžete si pořídit konektor, pouzdro na baterie a "zbastlit" si ho sami.
  • Kapesní počítače byly navrženy pro pořizování krátkých poznámek, nikdo nepočítal s tím, že by se studentům chtělo dělat si zápis z přednášky vyťukáváním písmen na klávesničce na displeji. Naštěstí existují externí klávesnice. Pokud chcete mít co největší možnost výběru klávesnice, je vhodné, aby vaše PDA disponovalo infračerveným portem (zkráceně IrDA) či bezdrátovou technologií Bluetooth. Novou klávesnici pořídíte již od 1 500,- Kč, použitou za polovinu.
  • Mnoho studentů by si rádo na kapesním počítači prohlíželo prezentace, skripta ve formátu PDF či větší excelové tabulky. Z tohoto důvodu je lepší koupit si PDA s větším displejem. Větší rozlišení displeje sice zvyšuje cenu kapesního počítače, ale zároveň nabízí vyšší komfort práce. U Palm OS zařízení hledejte přístroje s rozlišením 480 x 320 pixelů, u Windows Mobile PDA je za vyšší rozlišení považováno 640 x 480 bodů.
  • Z momentálně nabízených přístrojů se pro studenta hodí mj. Palm TX, Acer n311, HP iPaq rx1950, Asus MyPal A639 a HP iPaq 114.


Acer n311

PDA jako pracovní nástroj


  • Při výběru kapesního počítače do práce je dobré vědět, které aplikace v zaměstnání používáte a zda některé s PDA spolupracují nebo jsou k dispozici ve verzi pro váš kapesní počítač. Jestliže používáte výhradně produkty Microsoftu, zejména Outlook a Exchange, vyplatí se koupě PDA s Windows Mobile. Ne že by u ostatních platforem spolupráce např. s Exchange nebyla možná, ale není tak jednoduchá a někdy je třeba instalace (a tedy i zakoupení) dodatečné aplikace. Další výhodou Windows Mobile je podpora technologie .NET, díky které mohou firemní vývojáři pracující pod .NETem portovat potřebné aplikace pro kapesní počítač.
  • Pokud vezmeme v úvahu cenu, jsou základní modely Palm OS zařízení obvykle o něco levnější než přístroje s Windows Mobile. Při nákupu několika desítek či stovek zařízení pocítíte i malý cenový rozdíl.


Chtěl(a) bych PDA místo herní konzole


  • Musíme vás zklamat, ale v současné době se u nás žádný kapesní počítač, který by mohl směle konkurovat jednoúčelovým herním konzolím, neprodává. Občas můžete v bazaru narazit na první nebo druhou generaci PDA Tapwave Zodiac, pro který existuje několik předělávek známých titulů, např. Tony Hawk's Pro Skater a Tomb Raider. Díky výkonnému 3D akcelerátoru je hraní na Zodiacu opravdu požitek. Výrobci patří hold za to, že uzpůsobil ovládací prvky tak, aby odpovídaly nárokům majitelů herních konzolí.


Tapwave Zodiac

  • Kapesní počítače s 3D akcelerátorem vyráběl i Dell. Jedná se o modely Axim X50v a X51v. Počet her pro tyto PDA byl však malý a rovněž ovládání bylo limitujícím faktorem, Delly totiž zachovávaly klasické rozložení tlačítek.


Dell Axim X51v

  • S rostoucím výkonem "obyčejných" PDA souvisí fakt, že mohou uspokojit méně náročného hráče. Jestliže tedy není střílení zombíků či automobilové závody vaším denním chlebem a chcete si jen ukrátit čas při čekání na autobus, vystačíte si s jakýmkoli dnešním PDA.


PDA kombinované s telefonem, ale nechci nosit u ucha žádnou cihlu.


  • Malých komunikátorů existuje celá řada. Ať už jde o nedávno představený HTC Tytn II či třeba Palm Treo 680, vždy je nutné dělat kompromisy. Jestliže vyžadujete velkou výdrž, malý přístroj (s malým akumulátorem) nebude tím pravým ořechovým.
  • Oceníte-li malé rozměry a moderní design, mohl by vás zaujmout HTC Touch. Uživatelé píšící několik desítek SMS za den by mohli ocenit malou QWERTY klávesničku Palmů Treo 680 a Treo 750w.


HTC Touch


Kombinace MP3 přehrávače, GPS navigace, telefonu a PDA v jednom zařízení.


  • Přehrávat audio, video a nahrávat zvukové poznámky dnes zvládne každý kapesní počítač a komunikátor. Pro větší požitek ze sledování filmů se vyplatí pořídit si přístroj s co možná největším displejem. Rovněž přítomnost GPS přijímače dnes už nikoho nepřekvapí. Jediné, co zatím není kapesní počítač plně schopen nahradit, je digitální fotoaparát. Jsou jím sice vybaveny i levnější modely a rozlišení snímače často překročí 2 megapixely, ale díky mizerné optice a malé velikosti čipu jsou snímky méně kvalitního než z levného digikompaktu.
  • Z této kategorie vám můžeme doporučit HTC Tytn II, Asus P535, E-TEN M700 a X800.


HTC Tytn II


E-TEN X800