Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Záhada "blikající galaxie" Markarian 1018 objasněna

1.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Záhada "blikající galaxie" Markarian 1018 objasněna
Galaxie Markarian 1018 představovala záhadu dlouhých 30 let, protože v jejich průběhu se její jas velice náhle měnil. Nyní byla tato záhada konečně rozluštěna díky nově provedenému výzkumu.
Galaxie Markarian 1080 se považována za aktivní, což znamená, že má extrémně jasné jádro nazývané zkratkou AGN (Active Galactic Nucleus). Jádra AGN obvykle zabírají jen minimální prostor, ale světlo z nich může svou intenzitou překonat i světlo všech ostatních hvězd v dané galaxii.





U mnoha aktivních galaxií se to má tak, že i v jejich středu je supermasivní černá díra a právě materiál, který je jimi vtahován do centra, je tímto urychlován a vyzařuje z něj světlo. Čili pokud tohoto materiálu není dost, pak intenzita světla z jádra AGN se přirozeně sníží. Právě to se mělo přihodit galaxii Markarian 1018, jejíž jádro tak v podstatě hladoví.

Odhalila to nová studie zveřejněná v periodiku Astronomy & Astrophysics Journal, která využila jako vstup data z řady teleskop a observatoří. Ta navazuje na předchozí pozorování, která odhalila změny v jasu Markarianu 1018. Ten v 80. letech náhle zvýšil svůj jas, a to v astronomickém měřítku přímo v okamžiku a pak mezi lety 2010 a 2016 náhle opět pohasl, což se projevilo osmkrát slabší intenzitou rentgenového záření.

Tehdy se uvažovalo o dvou příčinách. Mohlo jít o prosté částečné zatmavení našeho výhledu třeba oblakem prachu nebo plynu, ale nakonec se ukázalo, že důvodem je opravdu "nedostatečně krmená" černá díra v centru galaxie. To pomohl odhalit mimo jinými i Very Large Telescope a Chandra X-Ray Observatory, díky nimž se vyloučil i případ, že centrum galaxie se na na čas rozsvítilo jen díky náhlému přísunu materiálu, což by odpovídalo pozření jedné osamocené hvězdy a také bylo potvrzeno, že nám nic nebrání ve výhledu.

Následně se použil Hubbleův teleskop, dále Galaxy Evolution Explorer americké NASA a nakonec ještě Sloan Digital Sky Survey. Tato pozorování potvrdila, že Markarian 1018 pohasl v rentgenovém i viditelném spektru, a tak je zřejmé, že černá díra uprostřed má prostě jen nestabilní přísun materiálu. A jako obvykle to vyvolalo další otázku, co to způsobuje. Na vině může být další blízká černá díra, která tok materiálu narušuje, čemuž napovídá i fakt, že galaxie Markarian 1018 vznikla kolizí dvou menších, jež obě mohly mít černou díru ve svém středu.

Zdroj: Space.com