Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Základní deska ASUS Crosshair II Formula přináší technologii CPU Level Up

8.5.2008, Milan Šurkala, aktualita
Základní deska ASUS Crosshair II Formula přináší technologii CPU Level Up
Společnost ASUS přišla na trh s novou high-endovou základní deskou Crosshair II Formula založené na chipsetu NVIDIA nForce 780a SLI s integrovaným grafickým čipem, který může využít až 512 MB sdílené paměti. Podporovány jsou tedy technologie...
Společnost ASUS přišla na trh s novou high-endovou základní deskou Crosshair II Formula založené na chipsetu NVIDIA nForce 780a SLI s integrovaným grafickým čipem, který může využít až 512 MB sdílené paměti. Podporovány jsou tedy technologie Hybrid SLI (Hybrid Power, GeForce Boost) a 3-Way SLI.



Mezi největší lákadla patří technologie CPU Level Up. V BIOSu jen tuto funkci povolíte, procesor se přetaktuje a po restartu systému již běží CPU s vyšším výkonem. Tato technologie byla zvolena jako jedna z deseti nejlepších technologií a trendů roku 2007 (Ten Best Technologies and Trends of 2007) serveru Extremetech.

Základní deska podporuje všechny procesory AMD určené do patice Socket AM2, resp. AM2+. Podporuje tedy sběrnici Hyper Transport 3.0 do rychlosti až 5200 MT/s. Celkem je možno desku osadit až 8 GB DDR2-1066 pamětmi a to dokonce i s podporou ECC. Integrovaná grafika může posílat obraz přes výstupy HDMI, DVI (oboje včetně HDCP podpory) nebo D-Sub.

K dispozici jsou tři PCIe x16 2.0 sloty (běží jako dva x16 nebo tři x8), 2 PCIe x1 2.0 a 2 klasické PCI sloty. Nechybí ani šest SATA-300 portů a jeden ATA133 kanál, dále zde najdete dvě integrované síťovky a HD zvukový čip SupremeFX II.

Zdroj: TZ ASUS
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.