Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Základní deska ASUS P5Q3 Deluxe otestována

11.5.2008, Pavel Boček, aktualita
Základní deska ASUS P5Q3 Deluxe otestována
Server NordicHardware si vzal na paškál dle výrobce vůbec první základní desku s novou čipovou sadou Intel P45, ASUS P5Q3 Deluxe. Základní desky s touto sadou totiž mají přijít až asi za měsíc, ASUS však zapracoval a představil komponentu,...
Server NordicHardware si vzal na paškál dle výrobce vůbec první základní desku s novou čipovou sadou Intel P45, ASUS P5Q3 Deluxe. Základní desky s touto sadou totiž mají přijít až asi za měsíc, ASUS však zapracoval a představil komponentu, která se pravděpodobně stane hitem příštích měsíců pro všechny, kteří rádi ladí výkon. ASUS totiž zapomněl na nějaké šesti či osmifázové napájení procesoru a zvolil rovnou šestnáctifázové, severní můstek a paměti pak mají své dvě vlastní třífázové napájení.



Oficiálně ASUS P5X3 podporuje FSB o frekvenci až 1,6 GHz, čtyři paměti DDR3-1600 v dvoukanálovém zapojení a tři sloty PCIe 2.0 x16 (z nichž ty dva určené pro grafické karty sdílí šestnáct linek, třetí je zřejmě hlavně pro kartu PhysX, ovšem počet linek znám není), vedle dvou slotů PCIe x1 a dvou PCI. Disky je možné připojit k sedmi SATA-300 či jednomu eSATA konektoru (vše s podporou RAID 0 / 1 / 0+1 / 5 a JBOD), stále však nechybí ani konektor pro disketovou mechaniku a UATA-133. Celkem nabízí deska deset USB 2.0 portů (šest na I/O panelu a čtyři pomocí bracketů) a dva FireWire 400 (1 + 1).



Mimo integrované duální gigabitové síťové karty se lze k internetu připojit i pomocí integrované Wi-Fi karty, zvuková karta je pak integrovaná osmikanálová (nabízející jak koaxiální, tak optický S/PDIF výstup); výstup PS/2 však má deska jen jeden, který může sloužit pro myš i klávesnici. Chlazení je vyřešeno klasicky pomocí měděných bloků na jižním a severním můstku a MOSFETech, vzájemně pospojovaných heatpipe. Prodávat se deska bude zřejmě za cenu kolem dvou set Eur.



Co se týče testů, zde dopadly všechny testované desky (vedle P5Q3 to byla P5E3 a P5K-E) takřka stejně, občas pouze P5K-E mírně ztrácela. Nejzajímavější je ovšem přetaktování. S mikroprocesorem Intel Core 2 Quad QX9770 bylo frekvence FSB 495 MHz (1,98 GHz QDR, Quad Data Rate) dosaženo velmi jednoduše, 24hodinový zátěžový test však byl nakonec pokořen i na 500 MHz (2 GHz QDR), jen si to vyžádalo delší laborování s napětími, která však deska umožňuje nastavit velmi precizně; procesor přitom pracoval na 3,5 GHz. Problémem při komunikaci jednotlivých částí na desce je totiž právě jejich rozdílný potenciál, což však inženýři ASUSu zvládli. Jako výsledek byl vytvořena funkce Memory OC charger pro nastavení pamětí v závislosti na frekvenci, ta však v tomto testu nebyla detailněji prozkoumána.



Zdroj: NordicHardware