Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Základní deska Sapphire pro procesory Phenom se představuje

12.11.2007, Pavel Boček, aktualita
Základní deska Sapphire pro procesory Phenom se představuje
Jak se blíží konec NDA na nové procesory a grafické karty AMD, ven se dostává řada specifikací, fotografií a pomalu již i prvních testů, a to nejen CPU a GPU, ale i základních desek pro ně určených. Jednou takovou je deska od výrobce grafických...
Jak se blíží konec NDA na nové procesory a grafické karty AMD, ven se dostává řada specifikací, fotografií a pomalu již i prvních testů, a to nejen CPU a GPU, ale i základních desek pro ně určených. Jednou takovou je deska od výrobce grafických karet Sapphire s čipovou sadou AMD 790FX (RD790), CrossFireX PC-AM2RD790. Vypracována byla ve spolupráci s DFI, která nabízí totožnou desku LanParty UT 790FX-M2R. Pro obě společnosti jsou desky vyráběny hongkongským PC Partnerem.



Samotná deska má dle specifikací mít šest SATA 300 konektorů, ale nejsem schopen na fotografii nalézt více než čtyři; kvůli kompatibilitě je zde stále ještě po jednom konektoru pro disketovou mechaniku a pro UATA zařízení. Zajímavější jsou ale sloty. Pro grafické karty má deska tři PCIe 2.0 x16, třetí však obsahuje pouze osm linek, což vzhledem k dvojnásobné rychlosti nemusí vadit, případně je možné třetí slot použít pro nějaký akcelerátor fyziky. Další karty jsou osaditelné ještě do tří PCI slotů a jednoho PCIe x4, při použití všech PCIe x16 ale budou dostupné jen dva PCI u (dvouslotových grafických karet). USB portů je šest plus další čtyři jako headery, počet FireWire nebyl specifikován, ale minimálně jeden deska má. Všechno uzavírá zvuková riser karta, nová digitální PWM regulace pro řízení otáček ventilátorů a heatpipe chlazení, které je ale vzhledem k nízkému ztrátovému výkonu (10 W) čipové sady vcelku zbytečné.

Zdroj: Fudzilla