Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zas ty kryptoměny, japonská burza bitFlyer přichází do EU

23.1.2018, Milan Šurkala, aktualita
Zas ty kryptoměny, japonská burza bitFlyer přichází do EU
Kryptoměny nám nedají pokoj. Poslední dny už dost padaly a někdo by snad mohl zajásat, že konečně opadne šílenství zvyšující ceny grafických karet. Jenže ceny zase rostou a japonská burza bitFlyer navíc otevřela pobočku v EU. Jede se dál.
Kryptoměny jsou velkým tématem posledních měsíců. Nás na SHW trápí především tím, že způsobují velký nedostatek grafických karet a obrovský nárůst jejich ceny, neboť je ve velkém vykupují těžaři. Poslední dny to vypadalo, že kryptoměnám dochází trochu dech. Bitcoin spadl i pod $10.000 a už se nevrací moc nahoru, podobné propady zaznamenaly i ostatní kryptoměny, které spadly o desítky procent. Polevující kryptošílenství by mohlo znamenat uvolnění tlaku a snížení zájmu o grafiky, jejichž ceny by se tak mohly vrátit do normálních sfér. Jenže pár dní poklesu nic neznamená, dnes už nepokračoval a naopak došlo k mírnému nárůstu (cca o 10 %). A také tu v EU máme další burzu s kryptoměnami.
 
bitFlyer logo
 
V Japonsku už přes tři roky funguje burza bitFlyer, která se v listopadu 2017 dostala na americký trh. Nyní prošla i všemi evropskými regulacemi a otevřela v Lucembursku svou evropskou pobočku. Evropané tak dostali další místo, kde mohou obchodovat s kryptoměnami a vydělávat nebo naopak prodělávat nemalé částky peněz. Zatím bylo možné obchodovat např. na americkém Coinbase nebo Krakenu, případně evropském BitStampu, pokud se bavíme o těch nejznámějších. Velký zájem o obchodování je vidět i na tom, že schvalovací procesy u burz (např. kontrola občanských průkazů) nyní trvají i měsíce.
 
Na bitFlyeru se za rok 2017 protočily kryptoměny za 260 milionů dolarů. Japonská verze podporuje mimo Bitcoinu i altcoiny Ethereum, Ethereum Classic, Litecoin, Bitcoin Cash a Monacoin (z klasických měn je zde podporován jen japonský jen), v evropské je zatím pouze Bitcoin (BTC-EUR). Podpora většiny z těchto altcoinů (kromě Monacoinu) by ale měla přijít i do evropské varianty ještě v průběhu tohoto roku. Akční nabídka zahrnuje nulové poplatky do konce února 2018. Tak to vypadá, že se levnějších grafických karet stále nedočkáme. Někdo bude muset ta kvanta transakcí zpracovávat.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.