Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ze světa těžby: prudký růst Etherea a dodávky Radeonů pro těžaře

2.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Ze světa těžby: prudký růst Etherea a dodávky Radeonů pro těžaře
Pokud někdo očekával, že ceny grafických karet budou ještě klesat, může se připravit asi spíše na opak. Těžaři mají už opět zájem o nové dodávky, a to včetně Radeonů, zatímco hodnota Etherea se opět blíží hranici 4000 USD. 
Společnost působící v Bahrajnu a Dubaji s výmluvnou adresou svých stránek Cryptominers.bh se pochlubila velkou dodávkou grafických karet Radeon od společností Sapphire, PowerColor a XFX. Jde přinejmenším o desítky karet, z nichž žádná pochopitelně nebude využita pro hraní. 
 

Firma Cryptominers Bahrain se totiž specializuje na prodej hardwaru těžařům, pro něž staví těžební rigy i celé farmy. Nyní tak bude moci splnit další zakázky díky kartám RX 6700 XT, RX 6800 XT i RX 6900 XT. A to velice dobře ilustruje, v jakém stavu se těžba Etherea opět nachází. I přes Londýnský hardfork, který představoval počátek "pálení" Etherea, které by se jinak dostalo jako odměna těžařů (nyní již jde o sumu téměř 500 mil. USD), jsou výdělky vysoké, a to zvláště díky do nebe rostoucím poplatkům za transakce. Ty tak i přes pálení Etherea opět tvoří cca polovinu výdělků těžařů jako na jaře, zatímco celkový hashrate sítě už překonal hranici 600 TH/s. 
 
 
Ale zpět ke Cryptominers Bahrain. Tato firma dokonce potvrdila i dodávky karet XFX Radeon RX 580 s 8 GB, které budou rovněž použity pro těžbu. Je otázka, jakým způsobem se tato firma dostala k tak bohaté zásilce nových Radeonů, které jsou jinak aktuálně na trhu těžko sehnatelné. Nicméně hráčům nezbývá, než si povzdechnout nad videem ukazujícím naplněný sklad. 
 
 
Hodnota Etherea mezitím včera přesáhla hranici 3800 USD a nyní se pohybuje těsně pod ní, takže zakrátko tu můžeme mít nový rekord (ATH). Aktuálně platí 4379 USD takže tato hranice už není daleko, přičemž Ethereum v poslední době roste výrazně silněji než Bitcoin, který se mimochodem po více než týdnu opět dostal nad 50.000 USD. 


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.