Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zemětřesení v Číně zvyšuje ceny IGP, první desky pro Atom však již k předobjednání

27.5.2008, Pavel Boček, aktualita
Zemětřesení v Číně zvyšuje ceny IGP, první desky pro Atom však již k předobjednání
Zemětřesení, které před nedávnem postihlo čínskou provincii Sečuan, nemá dopad jen na Čínu, ale v oblasti IT také na zbytek světa. Konkrétně jsou nejpostiženější čipové IGP (Integrated Graphics Processor) sady společnosti Intel. Například...
Zemětřesení, které před nedávnem postihlo čínskou provincii Sečuan, nemá dopad jen na Čínu, ale v oblasti IT také na zbytek světa. Konkrétně jsou nejpostiženější čipové IGP (Integrated Graphics Processor) sady společnosti Intel. Například sada 945GC, což je základ pro základní desky s procesory Atom, se mají zdražit o tři až čtyři dolary. Sada G31 zdražila o dva až tři dolary a G33 o tři dolary. Důvodem není ani tak poškození továrny, jelikož ta téměř žádné neutržila, jakožto spíše porušené cesty a tedy špatné zásobování.



První základní Mini-ITX desky pro Atom, Intel D945GCLF, však již mají být dostupné k předobjednání. Konkrétně je nabízí britský obchod Tranquil PC Limited za cenu 42 liber (52 eur) včetně daně. Desky jsou osazeny procesorem Atom 230 s frekvencí 1,6 GHz a pojmou maximálně 2 GB pamětí DDR2-667 v jednom slotu. Již zmiňovaná čipová sada obsahuje integrovanou grafickou kartu GMA 950 pouze s VGA výstupem. Celkem je k dispozici šest USB portů, dva SATA konektory, integrovaná síťová karta 10/100 a zvuková HD karta. Chlazení zajišťují chladiče, které svou velikostí připomínají staré časy Pentií III.

Dle současných údajů Intelu má celkově 17 % v druhém čtvrtletí prodaných mikroprocesorů být vyráběno 45nm technologií. Z toho však pouze 5 % tvoří čtyřjádrové modely. Starší, 65nm technologií vyráběné modely Core 2 Duo, mají 33 %, zatímco pentium Dual-core si drží 31 %. V příštím čtvrtletí mají novější technologií vyráběná dvoujádra zabrat již 41 %, čtyřjádra však stále jen 8 %.V posledním čtvrtletí to má být 48 %, resp. 12 %. Výroba Core 2 Duo a Quad 65nm technologií se zastaví, stále však zůstane u Pentií Dual-Core, Celeronů Dual-core a Celeronů řad 200 a 400.

Nehalem bude zřejmě mít jen nějaké jedno procento trhu a jeho vzestup má trvat velmi dlouho, do oblasti meinstreamu se má dostat až v posledním čtvrtletí příštího roku. Není to tak nepochopitelné, jak by se mohlo zdát - pro přechod na tyto čipy bude totiž třeba změnit i základní desku, což se mnoha lidem (alespoň z počátku) nevyplatí (i díky tomu, že nové DDR2 paměti budou dražší než dnes, ale cena DDR3 stále ještě nebude ideální). Menší odbyt tedy tak rychle nesníží cenu, což tvoří začarovaný kruh s prodejností.

Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3, 4, 5)