Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zen dostane Vegu, aneb nové informace o chystaných APU

21.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Zen dostane Vegu, aneb nové informace o chystaných APU
V záplavách informací o procesorech Zen a grafických kartách s GPU Vega se trošku zapomnělo na to, že AMD si má chystat také nová APU, jež by měly jádra Zen a GPU Vega kombinovat. Co je v tomto ohledu nového? 
Zatímco po nových APU generace Bristol Ridge ani pes neštěkl, v případě další generace známé jako Raven Ridge už by to mělo být zcela jiné a je to také zcela logické. Zatímco Bristol Ridge nepředstavují zvláště v případě desktopů nic moc zajímavého, Raven Ridge budou (dle aktuálních informací) už něco zcela jiného. 
 
nejnovější známá roadmap týkající se CPU Ryzen
 
Bristol Ridge jsou ještě poslední výkřik procesorové architektury Bulldozer a také 28nm technologie, což jsou z dnešního pohledu dvě hlavní nevýhody. Sice už jsou určeny pro paměti DDR4, ale to jim trn z paty nevytrhne. Raven Ridge už mají vycházet z CPU Ryzen, takže budou pochopitelně 14nm a nyní se ukázalo, že grafická část bude nejspíše opravdu založena na generaci Vega. Zda je to vzhledem k výkonu herních karet RX Vega vyloženě dobrá zpráva, to se nedá říci, ovšem AMD prostě nic modernějšího a lepšího nemá a dá se říci, že limitující faktor nejspíše stejně budou paměti DDR4 a jejich propustnost. 
 
V uniklé tabulce API OpenCL se objevily dva záznamy, jež zní takto:
 
  • RADEON VEGA 8 MOBILE — CL_DEVICE_MAX_COMPUTE_UNITS: 11
  • RADEON VEGA 10 MOBILE — CL_DEVICE_MAX_COMPUTE_UNITS: 8
Je známé, že jedna CU (Compute Unit) se skládá ze 64 shaderů, takže tu máme 512 a 704 shaderů (stream procesorů), přičemž maximálně by jich mělo být v těch nejvýkonnějších APU až 768 (12 CU). To ovšem nepočítaje procesorová jádra, respektive jednu Zenovou jednotku CCX, která dokáže nabídnout čtyři fyzická jádra a SMT (4C/8T) plus 8 MB L3 cache. Server techPowerUp udává, že Zen CCX "mluví" s grafickým jádrem pomocí rozhraní Infinity Fabric, což se dalo očekávat. 
 
Dále můžeme mluvit o celém SoC spíše než o APU, neboť to má krom dvoukanálového řadiče pro DDR4 obsahovat také porty SATA 6 Gbps, USB 3.0 a jiné, samozřejmě vedle řady linek PCI Express 3.0. Nejdříve se však mají Raven Ridge objevit v podobě mobilních čipů a až někdy později jako desktopové. A vzhledem k tomu, že samostatné desktopové Bristol Ridge přišly na maloobchodní trh až letos v létě, asi to nebude nijak brzy. Ostatně nejlepší model A12-9800 ještě u nás ani není dostupný a jen tak nebude. 
 
Zdroj: Guru3D