Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Žena “vyzrála” na policii, zabavený iPhone smazala na dálku

12.11.2018, Milan Šurkala, aktualita
Žena “vyzrála” na policii, zabavený iPhone smazala na dálku
Dnešní telefony mají užitečnou funkci, která umožní smazat obsah telefonu na dálku v případě, že se dostane do nepovolaných rukou např. při krádeži. Podezřelá ze zločinu v New Yorku ale touto funkcí vypálila rybník policii. Moc si však nepomohla.
Na telefonech nebo počítačích se mnohdy mohou ukrývat velmi citlivá data, která není radno nechávat v rukou nepovolaných osob. To se může týkat např. krádeže nebo prosté ztráty. Proto mají dnešní telefony funkci, která umožňuje na dálku smazat celý obsah telefonu v případě, že je připojen k síti a je schopen obdržet signál k destrukci všech dat. Jedna žena z New Yorku podezřelá z účasti na přestřelce ale tuto funkci využila zdánlivě ve svůj prospěch proti policii. 24letá Juelle L. Grantová měla totiž být řidičkou vozu, ze kterého byl veden střelný útok. Policie zabavila její iPhone X a vedla jej jako důkazní předmět, který mohl potenciálně objasnit, co a jak vlastně proběhlo. Mohl být také zdrojem dat k objasnění jiných trestných činností.
 
Apple iCloud
 
Zatímco však telefon tvrdl v policejní evidenci, Grantová se připojila na iCloud, spustila funkci Najít iPhone a následně aktivovala smazání všech dat z telefonu. Na první pohled šlo o docela chytrý krok, nicméně nyní jí k účasti na útoku přibylo také obvinění z manipulace s důkazy. Nyní je jen otázkou, zda policie nebude chtít po Applu obnovit smazaná data zpátky, což by nebylo nic nového pod sluncem. Tato data totiž mohou být nadále uchována v záloze na iCloudu.
 
Zdroj: geek.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.