Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zhaoxin připravuje pro rok 2021 7nm procesory x86

16.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Zhaoxin připravuje pro rok 2021 7nm procesory x86
Odklon Číny od západních technologií je zřejmý už na tom, jak se zařídila společnost Huawei, která dokázala v krátkém čase najít jiné dodavatele komponent pro některé své telefony. Něco podobného se může už brzy týkat i procesorů x86.
Jak dobře víme, jde o spolupráci společnosti VIA a Zhaoxin, přičemž VIA zde hraje důležitou roli jako firma, která je schopna a může produkovat procesory x86, nicméně už velice dlouhou dobu není vidět na trhu. Financial Times přitom přinesly zprávu, že dle nařízení čínské vlády musí být počítače i se softwarem na jejích úřadech do tří let vyměněny za takové, které budou vyrobeny a navrženy v Číně. 
 
Zhaoxin KX-6000 
 
Čína ovšem má zájem využívat počítače založené na architektuře x86, a proto VIA a Zhaoxin vyvíjení příslušné procesory. Nejnovější Zhaoxin s kódovým označením LuJiaZu přitom slibuje 4 nebo 8 jader na 3 GHz plus integrované grafické jádro a jde ještě o 16nm CPU s modelovým označením KX-6000. Odvozeny jsou z něj pak KX-30000 pro servery a síťová zařízení. 
 
 
Nově pak společnost Zhaoxin odhalila své plány pro výrobu nových procesorů pro PC i servery, jež mají přijít v roce 2021. Půjde již o 7nm čipy KX-7000, pro něž bude použit dnes již běžný proces N7 společnosti TSMC. Slibována je notně vylepšená mikroarchitektura, ostatně dnešní procesory Zhaoxin na tom s ohledema na výkon na takt a spotřebu nejsou nejlépe. Dle již starší roadmap se nové procesory chystají již pro paměti DDR5 a rozhraní PCIe 4.0 a iGPU bude podporovat DirectX 12.  
 
Vedle toho se chystají i procesory KH-40000, a to také na rok 2021, ovšem ty stále využijí 16nm technologii od TSMC. Nabídnou ale také vylepšenou mikroarchitekturu a až 32 jader i podporu zapojení do dvou patic v jednom systému. 
 
Vývoj KX-7000 dle Bits and Chips pokračuje dobře a nyní má probíhat poslední ladění s tím, že se dosahuje taktů nad 3,5 GHz. S vypuštěním procesorů na trh se ale stejně musí počkat na to, až budou někdy v druhé polovině 2020 dostupné paměti DDR5 a vhodný bude také pokles cen zařízení pro PCIe 4.0. Čili rok 2021 vypadá dle těchto informací zcela reálně.
 
Čína je také na cestě k výrobě vlastních pamětí DRAM a vypadá to, že i k soběstačnosti s ohledem na hlavní hardwarové komponenty, které jsou využívány v dnešních počítačích, po čemž volá již řadu let. Zda a kdy se jí to podaří, to můžeme jen hádat. 
 
Zdroj: Hexus.net