Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zkušenosti s Bluetooth HF Nextlink BlueSpoon

21.2.2003, Pavel Bureš, článek
Zkušenosti s Bluetooth HF Nextlink BlueSpoon
Ještě v nedávné minulosti byly Bluetooth náhlavní soupravy velké, vzácné a finančně nákladné. Pomalá revoluce ale pokračuje a do podoby mobilního příslušenství se transformují věci, které nedávno patřily jen kejklířům. Tím chci říci, že u dnešních mobilních telefonů a příslušenství nezáleží bezvýhradně jen na funkčnosti, ale také na nezvyklém a přitažlivém vzhledu.
Jedním z mnoha zástupců této skupiny zařízení je i recenzované sluchátko Nextlink BlueSpoon, o kterém jsme již uvedli tyto základní informace.

Jako první headset od tohoto výrobce je BlueSpoon docela působivý, pokud srovnáváme barevné variace dobře známých bezdrátových sluchátek. Jeho nenápadná barva nepůsobí potíže při nošení, žádné nevhodné hrany nekazí tento zajímavě vypadající celek. Výborná je hmotnost celého zařízení - pouhých 10 gramů, což je přibližně třetina ve srovnání s výrobky Sony Ericssonu, Nokie, americké Motoroly a dalších, méně známých výrobců. Tvar BlueSpoonu je zajímavý, někomu připomíná hrušku, někomu plavoucího lachtana.

Výhody jeho barevného potisku jsou očividně v tom, že sluchátko za uchem mezi vlasy nepůsobí kýčovitým dojmem (určitě znáte ty malé sádrové trpaslíky). Pro připojení sluchátka za ušní boltec slouží malá pružinka, s tímto headsetem může "telefonovat" jak pravé, tak i levé ucho.

Při nasazování musíte nejprve sluchátko dostat kolmo nad ucho a potom pootočit ve směru hodinových ručiček asi o 60 stupňů a zaklapnout. V prvních hodinách používání bude nasazování sluchátka nenáviděným rituálem, postupem času bude tato procedura trvat již jen několik málo sekund. Pro uživatele s neobvyklými boltci jsou k dispozici "upínací nožičky" různých délek a zakřivení a s různým stupněm ohebnosti.




Párování headsetu s ostatními Bluetooth zařízeními musíte provést před tím, než začnete komunikovat. Nemusíte se bát, není to nic složitého. Ve sluchátku je nastaven jednoduchý PIN kód, stačí jen na mobilním telefonu vyhledat všechna dostupná modrozubá zařízení a spojení se zapnutým sluchátkem potvrdit zadáním tohoto PINu.

Dvě víceúčelová tlačítka umístěná na obou stranách přední části mají mnoho úkolů, např. vypínání, příprava spárování a zapínání hlasového vytáčení hovorů. Stisk a práce s těmito tlačítky mohla být lepší, ale i tak je uspokojivá. Dva velmi viditelné LED indikátory (jeden červený a druhý modrý) zobrazují stav BlueSpoonu (zaputo, vypnuto), aktivní hovor nebo vybitou baterii. K signalizaci dalších důležitých věcí a situací slouží vestavěný speaker. Je slyšet i v hlučných podmínkách.

Když přijde na vlastní používání sluchátka, je nutno podoknout, že BlueSpoon podal v testu dobrý výkon. Kvalita zvuku je dobrá, začíná se zhoršovat až ve vzdálenosti 5 metrů od telefonu a dále. Mluvit můžete 3,5 až 5 hodin, podle vzdálenosti jakou udržujete od telefonu a dle nastavené hlasitosti.

Headsat je dodáván s kolébkou, která je největší nevýhodou jinak celkem dobře fungující soustavy. Kolébka je malá (což se cení), je ale poněkud křehká a člověk se bojí ji pomalu vzít do rukou, protože vypadá jako z tenkého plastu.

Nextlink BlueSpoon si lze zakoupit na stránkách výrobce za 270 EUR v provedení Standard, Panther a Special Edition. Po internetu kolují zvěsti, že budé možné si nechat polakovat sluchátko dle vlastních představ, tato informace není ovšem potvrzená.

BlueSpoon je bezdrátová náhlavní souprava vhodná pro uživatele, kteří mají svůj mobil buď v kapse u košile, v příručním zavazadle nebo na zadním sedadle auta. Jeho malá hmotnost a nízký profil jsou plusem pro ty, kteří nosí na uchu sluchátko každý den několik hodin.
Zdroj: infoSync