Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zmatené značení Microsoftu: nová konzole se nazývá prostě jen Xbox

18.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Zmatené značení Microsoftu: nová konzole se nazývá prostě jen Xbox
Označení Xbox Series X ostatně znělo poněkud podivně, pokud by se mělo týkat pouze jednoho modelu, ale konec konců se pod něj mohlo schovat více jeho konfigurací. Nyní ale už víme, že půjde prostě jen o Xbox. 
Xbox Series X totiž mohl být souhrnný název pro slabší konzoli Lockhart a silnější Anacondu, o nichž se spekuluje již dlouho. Namísto toho však platí prostě to, že nová konzole se bude jmenovat jednoduše Xbox a bude součástí série X. 
 
zdroj: Extremetech 
 
Microsoft ovšem tuto skutečnost při své prezentaci v Los Angeles na 2019 Game Awards neprozradil, a tak si veřejnost myslela, že Series X patří do modelového označení nové konzole. Proč tam ale vůbec je a co má znamenat? Server Business Insider se zvláště na to přeptal zástupců Microsoftu a ti uvedli, že Series X je tu jen jako upozornění na možný pozdější nástup dalších verzí konzole někdy v budoucnu. 
 
Tím se nám to ovšem poněkud zamotává, když bereme ještě v úvahu verze Lockhart a Anaconda. Budeme ale předpokládat, že ty skutečně mohou dorazit bok po boku s rozdílnou výbavou (mechanika) i výkonem. O společnosti Sony přitom víme, že ta mluvíce o rychlém vývoji hardwaru použitelného pro herní konzole počítá s tím, že někdy uprostřed životního cyklu (rok 2023 či 2024) přinese výkonnější verzi své PlayStation 5, čili pravděpodobně PlayStation 5 Pro, neboť Sony na rozdíl od jiných v tomto ohledu žádné veletoče v označení nepředvádí. Pak je jen logické, že Microsoft nebude jen žmoulat čepici v rohu a nabízet stále ten stejný Xbox nové generace, ale také připraví jeho novou verzi (Xbox X?). A hle, máme tu naši sérii. 
 
Nicméně Microsoft by si opravdu měl udělat v těchto základních věcech pořádek, neboť i dle grafiky na jeho vlastních stránkách vypadá označení Xbox Series X prostě jako celek týkající se jednoho produktu. Ostatně je možné, že to, jak se nová konzole bude jmenovat, nepochopila ani řada lidí v samotné firmě. 
 
 
Microsoft tak selhal i ve sdělení té skutečnosti, že volba prostého označení Xbox pro novou konzoli znamená jednotu (s herními PC v rámci Windows 10) a kompatibilitu (s hrami starších verzí konzole). Pak by každý pochopil, proč jde prostě a jen o Xbox.