Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zvažuje Sony přechod na Pocket PC či Symbian?

10.8.2004, Petr Hájek, článek
Zvažuje Sony přechod na Pocket PC či Symbian?
Společnost Sony byla druhým největším producentem handheldů běžících na Palm OS, není proto divu, že její červnové oznámení o ukončení prodeje produktů Clié mimo Japonsko zlomilo nejedno srdce. Nyní se objevují nepotvrzené zprávy, že Sony zvažuje návrat na scénu, ovšem s PDA běžícími na jiném operačním systému.

Když firma Sony na začátku letošního léta oznámila svůj záměr, nikdy nedodávala, že chce produkci handheldů zastavit. Namísto toho řekla, že nevydá mimo Japonsko v dohledné době žádné další přístroje. To nechává pootevřená zadní vrátka pro neohlášený comeback, který by mohl nastat již v příštím roce.

Dle webu Om Malik on Broadband Sony uvažuje o přechodu na jinou platformu, kterou bude podle všeho buď Symbian nebo Windows Mobile.

Oficiálním důvodem červnového ohlášení Sony byly klesající prodeje handheldů, dle posledních náznaků to ale vypadá, že to nebyl důvod jediný, Sony je údajně nespokojeno se směrem, kterým se s Palm OS vydalo PalmSource. Co konkrétně se představitelům Sony nezdá nebylo sice bohužel blíže upřesněno, informace ale indikují, že zástupcům Sony začal dělat vrásky úspěch smartphonů běžících na Symbianu a PDA s Pocket PC, které s tržním koláčem zahýbaly velmi výrazně a v neprospěch Palm OS, jež je dnes již v těsném závěsu za Windows Mobile.

Bavíme se tu samozřejmě o náznacích a dojmech, zda se od Sony skutečně objeví nová generace přístrojů běžících na některém ze zmíněných OS ukáže až čas, jelikož vedení Sony zjevně sedí nad grafy a zvažuje možnosti.

Pokud Sony podobné PDA opravdu vydá, řada příznivců Palm OS to může vnímat jako zradu, protože přínos Sony na poli Palm OS byl a je vskutku mimořádný. O to zajímavěji by působily produkty firmy na poměrně uniformním Pocket PC trhu.