Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
4.1.2008, Jan Vítek, aktualita
Společnost VIA Technologies, která stojí za několika malými formáty základních desek a specializuje se především na nízkospotřebová řešení, měla na konci minulého roku sloučit své divize pro vývoj a výrobu procesorů a čipových sad, což napovídá,...
liborc (398) | 4.1.200811:53
Jeste, ze CEZ nema patentovane rozvody nizkeho napeti, jinak by kazdy vyrobce zehlicek musel kupovat licenci na pravo vyrabet zarizeni, co se pripojuji do rozvodne site.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1098) | 5.1.200810:24
Co je absurdního na tom, že výrobce čipových sad potřebuje mít licenci­/povolení od výrobce procesorů, s kterými mají ony čipové sady spolupracovat? Procesor je v tomto případě produkt A, jedná se o technologii s určitými požadavky. Pokud chce někdo vyrábet produkt B, jenž má s technologií produktu A spolupracovat, je snad přece nezbytné, aby na to od výrobce produktu A získal licenci­/povolení. Důvody pro to, proč to v tomto případě Intel nepovolil, jsou už věc druhá ­- Vaše analogie s CEZ a žehličkami je ovšem zcestná.

Absurdní by bylo, kdyby to bylo otevřené a čipové sady pro nové ­(nebo jakékoli­) procesory by mohl vyrábět­/prodávat doslova každý a doslova v jakékoli podobě bez povolení jejich výrobců.
Odpovědět0  0
liborc (398) | 5.1.200810:51
Nevidím jediný důvod pro nutnost, aby výrobce produktu B muselmít licenci od výrobce produktu A, pokud mají oba produkty spolupracovat.

Příkladů kolem sebe jistě najdete dost. Třeba doplňky k různým zařízením. Myslíte, že mají­/potřebují výrobci docking station k iPodu licenci od Apple? Myslíte, že mají výrobci monitorů licenci od výrobců počítačů­/grafických karet? Myslíte, že mají výrobci myší a klávesnic licenci od výrobců čipových sad­/motherboardů­/počítačů? Myslíte, že mají druhovýrobci autodílů licenci od výrobce automobilů, že mohou pro to auto vyrábět třeba výfuk nebo centrální zamykání?
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1098) | 5.1.200811:05
Ono nejde jen o tu spolupráci, ale o povahu­/technologii daných produktů, že ano.

Ano, příkladů, které nejsou srovnatelné, se najde zcela jistě nepřeberné množství. Kombinaci grafická karta + monitor rozhodně nelze srovnávat s kombinací procesor + čipová sada. To samé platí i pro ostatní zmíněné.
Odpovědět0  0
liborc (398) | 5.1.200811:33
To mi teda povězte, co na tom nemohu srovnávat.

Jak procesor tak čipová sada jsou nejaký relativně malý čtverečky ­(dneska už neobsahující olovo­), který spolu komunikujou přes nějaké rozhraní. Jediný rozdíl oproti ostatním zmíněným případům je ve složitosti implementace toho rozhraní, ale to je vše. Z principiálního hlediska jsou to srovnatelné případy.
Odpovědět0  0
NeomeN (33) | 5.1.200811:48
Hacek je prave v pouziti technologii kterezto ma Intel licencovany a jsou nezbytne pro spravny chod. Proto si nemuze kde kdo jentak dovolit virabet cipove sady bez povoleni. Nebo by se vam libylo kdyby ste vyrabel procesory a nekdo vydal cipovou sadu ktera by nesplnovala polovinu kryterii ktery jsou potreba splnit pro spravnej chod a lidi by kvuli tomu stratili duveru ve vase procesory i kdyz to v podstate neni vase vina?
Odpovědět0  0
liborc (398) | 5.1.200812:38
Zaruka spoluprace se obvykle resi certifikaci produktu. Jako mate Microsoftem WHQL certifikovane drivery pro graficke karty, nebo implementace OpenGL ci POSIXu. Vsechno stoji penize, ale nikdo vam nemuze zakazat prodavat necertifikovane verze. Pouze si za ne nebudete moct uctovat tolik penez jako za certifikovane. To, ze nVidia ci AMD dodava drivery bez WHQL certifikace take nesnizuje duveryhodnost Microsoftu, jakozto vyrobce operacniho systemu, kde tyto drivery behaji, ale jen a pouze techto necertifikovanych verzi, kde neni zarucena bezproblemova spoluprace s operacnim systemem.
Odpovědět0  0
xlisec | 5.1.200813:02
a co kdyz prave dokumentaci k rozhrannik procesoru poskytuje Intel prave jen licencovanym firmam? Pochybuju ze by VIA zpetnym inzenyrstvim zjistovala co dela kazdy pin procesoru pri tak vysoke frekvenci sbernice. Taky pochybuju ze by ji nekdo z konkurence dal nahlidnout do teto dokumentace. A taky je mozne, ze rozhranni muze byt zatizeno nejakym patentem.
A je velky rozdil jestli delas cipovou sadu k procesoru bezici na nekolika sty MHz nebo nejakou blbost ktera ma standardizovane rozhranni
Odpovědět0  0
liborc (398) | 5.1.200813:18
Aááá už je to tady. Zase ty patenty a obstrukce. Konečně jsme se k tomu dobrali. Není to nic samozřejmého, co by si ty technologie samy od sebe vyžadovaly. Jedná se o obstrukce ze strany Intelu, kterému se z nějakého důvodu nelíbí, či nechce, aby čipsety pro jeho procesory vyráběla VIA. O důvodech můžeme jen spekulovat, těžko někdo z nás bude vědět, co se v podobných důvěrných dohodách píše. Ale možné je třeba to, že VIA neměla dost peněz na placení poplatků­/výpalného za prodaný kus, protože to nebyla žádná extra kvalita a museli dolů s cenou.
Odpovědět0  0
xlisec | 5.1.200821:12
Vzdyt o penize jde az na prvnim miste...
Odpovědět0  0
liborc (398) | 6.1.20081:16
Akorat to pusobi trochu nemravne, kdyz Intel inkasuje penize i za chipsety, ktery nevyrobi ani neproda, ze? :­-­) Tak trochu to kazi konkurencni prostredi... kterymu se vsichni vyrobci cehokoli snazi vyhnout. A pak se rika, neviditelna ruka trhu... kde jsou ty casy, kdy tahle veta platila...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.