Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Airbus zkouší předletovou kontrolu letadel pomocí dronů

19.7.2016, Jáchym Šlik, aktualita
Airbus zkouší předletovou kontrolu letadel pomocí dronů
Na veletrhu Farnborough Airshow ukázal Airbus možnosti vizuální inspekce letadel před startem pomocí samořízeného dronu, který je vybaven kamerou Intel RealSense. Taková kontrola je mnohonásobně rychlejší, než kdyby ji dělali lidé.
Možnosti praktického využití dronů jsou velmi široké, a to i na letištích. Airbus představil na proběhlém leteckém veletrhu Farnborough Airshow ve Velké Británii, že malé samořízené letouny lze použít pro vizuální kontrolu letadel před startem. Tuto rutinní činnost provádějí většinou technici za pomoci teleskopického jeřábu, a to i v případě nepříznivého počasí. Ruční kontrola může trvat až dvě hodiny, přitom dron ji zvládne za 10 až 15 minut. Kromě zrychlení celého procesu si Airbus od novinky slibuje také zvýšení bezpečnosti a komfortu techniků, protože snímky mohou být vyhodnoceny v kanceláři.





Dron, který je pod dohledem lidského pilota, následuje předem stanovenou dráhu a automaticky pořizuje snímky pomocí kamery Intel RealSense s vysokým rozlišením. Z fotografií je následně sestaven 3D model, který je uložen do databáze a následně analyzován. Úkolem dronu je najít případná poškození letadla, jako jsou škrábance, promáčknutí či vady na laku. Získané snímky navíc mohou posloužit jako důkazní materiál v případě technické závady či nehody, takže by nový systém kontroly měl posloužit i ke zvýšení bezpečnosti letového provozu.


Předletová vizuální kontrola pomocí samořízených dronů je v současné době testována na letadlech Airbus A330, v budoucnu se ovšem výrobce bude snažit technologii implementovat i na další stroje.

Zdroj: Airbus.com