Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Aktuální novinky kolem Windows 10

20.7.2015, Michal Hala, aktualita
Aktuální novinky kolem Windows 10
Opět se objevilo několik zajímavých novinek kolem Windows 10. Dnes jde o informace především z webu WinBeta. Dozvíte se například, jak to bude s krabicovou verzí Windows 10, jak to bude s updaty a třeba s aktivací.
Je toho dnes celkem hodně a možná si všimnete, že některé detaily si trochu protiřečí. Na rovinu, opravdu není v mých silách všechno ověřovat (samozřejmě rád bych), takže to, prosím, berte s rezervou. Přijde mi lepší vám uvedené informace zprostředkovat, než vás o ně ochudit.

Minulý týden se objevilo sestavení 10240 Windows 10. Přestože Microsoft opakovaně prohlašoval, že uživatelé (a to ani Insideři) nedostanou RTM sestavení dříve než 29. července, vypadá to, že sestavení 10240 je už RTM verze. Není to až tak důležité, ale za zmínku to stojí (viz také další odstavec).

Další zajímavá novinka se týká deaktivace klíčů k dřívějším sestavením, než bude RTM sestavení Windows 10. A to včetně sestavení 10240. Tak mě napadá, jestli tedy je sestavení 10240 pravdu RTM, nebo ne? Ne, že by na tom nějak moc záleželo. V praxi to znamená, že uvedené klíče už nebudou moci být použity k aktivaci dřívějších sestavení. Ovšem neznamená to, že by uvedená sestavení přestala najednou fungovat.

Zajímavé, ale nikoli překvapující je, že sestavení 10240 už dostalo první záplaty. Rozhodně bych v tom ovšem nehledal senzaci. Desítky jsou operační systém jako jakýkoli jiný a to znamená, že sebou nesou i chyby. A s těmi se nedá dělat nic jiného, než je průběžně opravovat. Pokud v tom ale někdo chce vidět něco pikantního, nebudu mu bránit.


Logo Windows 10


Teď to hlavní:
  • Možnost převodu licence jsou identické jako u předchozích verzí. OEM verze je vázána na konkrétní hardware (klasicky motherboard). Krabicová verze prý půjde převést jako u verzí Windows 7 nebo 8.1 – tj. musíte odinstalovat a pak můžete nainstalovat na nový stroj. Nedá mi to, abych se zde nepozastavil. Jak chce Microsoft vydělávat, když Windows 10 mají být poslední verzí Windows? Pokud by to platilo, jednou koupíte krabicovou verzi desítek a máte jí navždy.
  • Máte-li OEM verzi Windows 10 Pro, jsou možnosti downgrade stejné jako dřív. Můžete během deseti let podpory Windows 10 přejít na nižší verzi po dobu její podpory. To znamená na Windows 7 do roku 2020 a na Windows 8.1 do roku 2023.
  • Co se týče updatů, bude to tak, že u normální uživatelské verze budete automaticky dostávat bezpečnostní updaty a záplaty a updaty aplikací. Ve smlouvě je doslova uvedeno: „Systém periodicky kontroluje systémové a aplikační updaty, stahuje je a instaluje je pro vás.“ U firemních verzí Windows 10 v rámci Long Term Servicing Branch naopak můžete zvolit způsob stahování pouze bezpečnostních updatů.
  • Dále Windows 10 prý nebude vyžadovat aktivaci. To ovšem neznamená, že upgrade z nelegální předchozí verze povede k legální verzi. Naopak, taková verze Windows 10 je i nadále považována za nelegální.
No a to je dnes všechno. Jenom se ještě vrátím k té záležitosti s krabicovou verzí. Skutečně mi vrtá hlavou, jak chce Microsoft na Windows 10 vydělávat? Pokud si koupíte krabicovou verzi, máte jí de facto napořád. Za podmínky, že skutečně platí teze Microsoft o desítkách jako o poslední verzi Windows. Nebo, a tomu věřím spíš, se časem dočkáme další verze Windows. Navzdory všem dosavadním prohlášením…

Nebo Microsoft skutečně obětuje peníze za část licencí Windows 10 za to, že jimi přitáhne uživatele do svého ekosystému? Proslýchá se ale, že tohle „rozdávání“ se moc nelíbí akcionářům společnosti. Na druhou stranu, tohle se týká jen domácích uživatelů a malých firem. Velké stejně průběžně platí předplatné.

Co si o tom myslíte vy?

Zdroj: WinBeta (1, 2)