Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Amazonu současné povolení testování dronů v USA nestačí

26.3.2015, Jan Pánek, aktualita
Amazonu současné povolení testování dronů v USA nestačí
Nedávno dostal Amazon povolení, aby mohl v USA testovat nové drony. Teď ale přichází prohlášení od Amazonu, že povolení přišlo příliš pozdě a že je příliš omezující, co se týče pravidel testování.
Očekávalo se, že Amazon přijme rozhodnutí FAA (Federal Aviation Administration) pozitivně a že konečně začne s testováním svých dronů, za jejichž pomocí by chtěl doručovat poštovní zásilky.

19. března přišlo rozhodnutí, že Amazon může testovat nepilotované létací zařízení. To rozhodnutí padlo až po skoro jeden a půl letém čekání. K tomu ještě Paul Misener, viceprezident Amazonu, řekl, že povolení přišlo nejen pozdě, ale že zároveň testování značně omezuje. O podmínkách, které musí Amazon plnit, a o povolení obecně jsme informovali zde.

"Jsme velmi potěšeni, že nám FAA udělila povolení vést testování dronů v USA. Byli jsme nedočkaví, až zde budeme moci testovat, jako to děláme už dlouho v zahraničí. Bohužel podmínky testování, které musíme v USA dodržet, jsou mnohem přísnější než například ve Velké Británii. A také povolení přišlo o 6 měsíců později než jinde na světě," dále si stěžoval Paul Misener.

"Nebudeme v USA testovat," řekl poměrně rozhořčen. Problém je totiž ten, že už mají nový model dronů, který již teď testují v zahraničí. A s novým modelem musí nutně přijít i nová žádost o testování, ale jestli ji bude FAA schvalovat tak dlouho jako tuto, pro Amazon vůbec nemá smysl spouštět testování v USA. "Už jsme přišli s lepším designem, který testujeme v zahraničí," dodal Misener.





Další naprosto zásadní problém podle Misenera je, že FAA nařídila, že testování musí probíhat za přímé viditelnosti na dron. Amazon ale chce testovat automatické operace s drony zcela mimo dosah visuálního kontaktu. Takto testovat je Amazonu v jiných zemí povoleno.

"Tato nízká úroveň pozornosti vlády a pomalé tempo je nepřijatelné v porovnáním s ostatními zeměmi. Nechci tím navrhnout, aby zde a v zahraničí byly rychle měněny zákony pro neřízená létající zařízení, která nemají visuální kontakt. To může trvat nějaký čas. Ale už by měly být podobné zákony alespoň navrhovány, aby se v budoucnu neopakovaly podobné problémy," zakončil Paul Misener.

Na druhou stranu FAA ještě přijímá veřejné námitky k pravidlům ohledně nepilotovaných leteckých zařízení, jakými jsou i drony. Takže do 24. dubna se ještě pravidla mohou změnit.

Pro FAA je otázkou, jakým směrem se má vydat. Drony mají své příznivce i odpůrce. Na jednu stranu například mohou urychlit dobu přepravy zásilek až na zhruba 30 minut v městských oblastech. Na druhou stranu zde hrozí různá rizika - technické problémy, hluk, obavy o soukromí.

Amazon dříve řekl, že bude schopný doručovací služby zprovoznit do října 2015. Takové dřívější prohlášení musíme brát s rezervou, ale je tu šance, že i kdyby to Amazon stihl, v USA nebudou zákony, které by takovýto způsob přepravy zásilek umožňovaly.

Zdroj: eWeek