reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD chystá akcelerátor MI350, měl by být vyráběn 4nm procesem

12.4.2024, Milan Šurkala, aktualita
AMD chystá akcelerátor MI350, měl by být vyráběn 4nm procesem
Proslýchá se, že AMD chystá aktualizovanou verzi svých akcelerátorů Instinct MI300, které by pod názvem Instinct MI350 měly přejít na efektivnější 4nm výrobu. Nemělo by to navíc ani moc dlouho trvat.
Společnosti AMD se začíná více dařit na poli výpočetních akcelerátorů, zejména co se těch pro umělou inteligenci týče. V nabídce má několik speciálních modelů, z těch nejnovějších to jsou pak modely Instinct MI300A a MI300X. Ten první (MI300A) je určen pro obecné výpočty a kombinuje 24jádrové CPU a GPU s architekturou CDNA 3 s 228 CU. Druhá verze (MI300X) je zaměřena především na AI, takže je bez CPU části, místo toho je tu ale silnější GPU s 304 CU. Slušný výkon, ale i příznivá cena, se projevují v tom, že AMD začíná ukusovat Nvidii tržní podíl na trhu s AI akcelerátory. Chystá se ale další vylepšování, aby bylo AMD více konkurenceschopné.
 
Konkurence totiž není jen v podobě Nvidie, ale i Intelu, který představil akcelerátor Gaudi 3. AMD tak podle zákulisních informací chystá aktualizovanou verze Instinct řady MI350. Zatímco dnes se GPU v těchto akcelerátorech vyrábí pomocí 6nm procesu (CPU v MI300A pak 5nm procesem), v případě MI350 by mělo dojít k přechodu na 4nm proces. Nakolik to zlepší poměr výkonu a spotřeby, to netušíme, patrně ale k nějakému posunu v této oblasti dojde. I samotná architektura GPU by měla doznat mírného "refreshe", který by měl přispět k lepším vlastnostem. Proslýchá se rovněž, že by se mohly objevit varianty akcelerátorů se zvýšeným množstvím paměti HBM3 oproti dnešnímu stavu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama