Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD dokončilo specifikace Radeonů Fury a Nano

6.7.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD dokončilo specifikace Radeonů Fury a Nano
Společnost AMD má v rukávu ještě pár novinek z oblasti grafických karet, kde figuruje i model Radeon R9 Nano, který je zvláště zajímavý. Má totiž dosáhnout dvojnásobné efektivity ve srovnání s R9 290X a bude vhodné i pro malé sestavy.
Grafická karta AMD Radeon R9 Fury X je na trhu od 24. června a ukázalo se, že sice nejde o model, jenž by ukázal kartám od NVIDIE záda, ale aspoň jde o důstojnou konkurenci. NVIDIA situaci zachránila už před vypuštěním nových Radeonů a přišla s kartou GeForce GTX 980 Ti, což byl od ní velice dobrý tah, kterým na trh dostala vhodnou konkurenci, a to jak výkonem, tak cenou.





AMD ale ještě může NVIDII pozlobit, neboť si chystá další karty s čipy Fiji, přičemž nejdříve přijde na trh model Radeon R9 Fury, tedy o něco slabší verze Fury X. Dle starších informací jej můžeme očekávat 14. července, tedy již příští týden. A pak už můžeme očekávat Radeon R9 Nano, ale přesné datum se zatím nedozvíme. I tato karta bude slabší než Fury X, ale jak na tom bude s výkonem v porovnání s Fury? Zde nám pomohou specifikace, které měla firma AMD již dokončit. Nesmáme ale zapomenout také na dvoučipovou Radeon R9 Fury X2, která by se měla stát na trhu vůbec nejvýkonnějším modelem.





AMD’s Radeon R9 Fury bude mít dle zveřejněných specifikací 3584 Stream procesorů, 192 texturovacích jednotek a 64 ROP. Paměťový systém by měl zůstat stejný se 4096bitovým rozhraním a (efektivně) 1GHz paměťmi HBM. Čip by měl být taktován stejně, tedy na 1050 MHz. No a Radeon R9 Nano bude mít dokonce navlas stejné základní specifikace čipu jako Radeon R9 Fury X, tedy také 4096 Stream procesorů a 256 texturovacích jednotek, ovšem není jasné, jakou pracovní frekvenci GPU AMD nakonec nastaví. Vzhledem k malým rozměrům karty, které neumožní instalovat velký chladič a také k TDP karty 175 W to vypadá, že GPU bude taktováno výrazně níže. Ale to se ještě necháme překvapit, třeba se AMD podařilo zlepšit efektivitu i v porovnání s Fury X.





V případě Radeonu R9 Nano neznáme také ani cenu, ale lze předpokládat, že ta se bude pohybovat někde mezi základní Fury a Fury X, čili mezi 549 a 649 USD. A co se týče výkonu, vzhledem ke známým údajům, čili díky uvedenému dvojnásobnému výkonu na watt v porovnání s Radeonem R9 290X, by měl výkon karty Nano dosáhnout 6,8 TFLOPS (FP32) nebo 38,8 GLOPS/W. Z toho pak můžeme odhadnout i pracovní frekvenci GPU, a to cca 830 MHz.

Uvidíme tedy, zda se tyto informace potvrdí a zda AMD nemá pro nás ještě nějaké překvapení. Další díl skládačky se tedy objeví příští týden.

Zdroj: KitGuru