Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD pracuje na omezovači výkonu DFRC

18.12.2014, Jan Vítek, aktualita
AMD pracuje na omezovači výkonu DFRC
Společnost AMD prozradila, že pracuje na nové funkci nazvané Dynamic Frame Rate Control (DFRC), která má jeden úkol, a sice omezit výkon. K čemu je to dobré? Především k snížení spotřeby počítače.
Novou funkci Dynamic Frame Rate Control představil ředitel PR oddělení Chris Hook, který často vystupuje pod jménem AMD_Chris. Ovšem nedozvěděli jsme se toho mnoho, jen to, co prozradil v několikařádkovém příspěvku.





Chris Hook konkrétně uvedl, že měl možnost vyzkoušet novou funkci Dynamic Frame Rate Control, kterou můžeme očekávat v příští verzi ovladačů Catalyst. Byl pochopitelně nadšen, a to z nižší spotřeby, kterou tato funkce dokáže zajistit. Uživatel si bude moci omezit výkon karty, aby stačila na vykreslení třeba 60 snímků za sekundu. Je tak jasné, že je třeba vlastnit kartu, která dokáže vykreslit více než oněch 60 FPS, aby se nějaké úspory vůbec projevily.

Mohlo by se také zdát, že stejnou funkci může zajistit V-Sync, který má za úkol vykreslovat stejný počet snímků za sekundu, jaká je obnovovací frekvence monitoru, aby se zamezilo zobrazování "roztrhaných" snímků. Ovšem i když je tato funkce zapnutá, karta stále pracuje na plný výkon a vysokých taktech. Funkce Dynamic Frame Rate Control tedy nejspíše pracuje tak, že dynamicky pracuje s taktem GPU, aby to stačilo akorát na poskytnutí cílových hodnot FPS.

Jde tedy o zajímavou funkci, která se bude dobře hodit především při hraní starších nebo nenáročných 3D her a zvláště dobře využitelná by měla být na mobilních kartách v noteboocích. AMD se také v této době snaží protlačit na trh s novou funkcí Freesync, kterou zahrnují už nedávno představené ovladače Catalyst Omega. Ta bude mít za úkol synchronizaci grafického výstupu s obnovovací frekvencí monitoru, která je často právě 60 Hz, takže pak není důvod, proč hnát kartu na nejvyšší výkon, když ten stejně nepotřebujeme.

Zdroj: techPowerUp
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.