Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD představilo 7. generaci APU Pro

4.10.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD představilo 7. generaci APU Pro
Společnost AMD oficiálně představila již 7. generaci APU s označením Pro, která je známa také jako Bristol Ridge Pro. Tyto čipy jsou přitom pozoruhodně úspěšné, neboť od roku 2014 AMD zaznamenalo 45% zvýšení jejich prodejů.
Společnost AMD naposledy obměnila svou řadu procesorů Pro zrovna loni v září, když přišla s APU založenými na řadách Carrizo a Godavari. Nyní už jde o variaci na Bristol Ridge, čili APU 7. generace, kterou můžeme označovat jako Bristol Ridge Pro. AMD se jako obvykle chlubí především navýšením výkonu i novými funkcemi, takže se na to podívejme.





Z hlediska výkonu AMD slibuje o 14 % vyšší výkon CPU, o 22 % vyšší výkon GPU a dokonce o třetinu nižší spotřebu, což je dáno už jen tím, že Bristol Ridge Pro končí na TDP 65 W, kdežto předchozí čipy měly až 95 W. Je to tak vůbec poprvé, co se mezi APU AMD Pro dostanou 65W a 35W modely, přičemž ty úspornější budeme moci snadno rozeznat díky písmenu E v označení. Určeny budou především pro malá PC (formát SFF) a dle AMD i přes svou nízkou spotřebu nabídnou slušný výkon a především silnou grafiku.





AMD zde také nabídne své niž známé technologie pro zabezpečení, mezi něž patří ARM TrustZone s vlastním procesorem, ale také tu jsou další bezpečnostní prvky, některé spojené s Windows 10, na něž ukazuje druhý slide.





AMD si pak jako obvykle vybralo soupeře pro jeden ze svých nových modelů. Nyní to je Core i5-6500 s HD Graphics 530, který se postavil modelu Pro A12-9800E. Jde právě o úspornou 35W verzi nového APU, která má nabídnout o 17 % vyšší "systémový výkon", což AMD měřilo v testu PCMark 8 v2 Home, v němž AMD získalo 3461 bodů a Intel 2965. Testovat procesory čistě jen dle PCMarku je však velice ošemetné, neboť zde záleží na výkonu všech hlavních komponent včetně úložného zařízení a z údajů o testovaných systémech vyplývá, že systém s APU AMD využíval SSD, kdežto Intel měl k dispozici jen 5400otáčkový pevný disk. Toto je, vážené AMD, faul.





Dále tu máme srovnání výkonu grafického jádra, kde je AMD rychlejší o 88 procent, což je zase založeno na 3DMarku 11 a skóre P3050 oproti P1622. To už je mnohem relevantnější údaj.




- klikněte pro zvětšení -


I Bristol Ridge Pro jsou pochopitelně založeny na zbrusu nové platformě využívající socket AM4, takže sem patří i nové čipsety, podpora pamětí DDR4, sběrnice PCI Express 3.0, USB 3.1, NVMe a SATA Express. Výčet nových APU najdete v přiloženém obrázku, přičemž jejich základní specifikace vesměs odpovídají tomu, co nabízí normální Bristol Ridge. Rozdíl tak je ve výbavě, což je hardwarové zabezpečení, open-standard DASH, virtualizace AMD-V a vůbec zaměření na business. Jde prostě o obdobu procesorů Intel s technologiemi vPro, která už se dočkala vlastní implementace. Nové AMD Pro najdeme třeba v desktopech HP Elitedesk 705 G3 a další mají následovat v příštích dnech a týdnech.

Zdroj: TZ AMD