reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD představilo ARMový procesor Versal AI Edge Gen 2

23.4.2024, Milan Šurkala, aktualita
AMD představilo ARMový procesor Versal AI Edge Gen 2
Společnost AMD má v nabídce i procesory založené na architektuře ARM. Nový Versal AI Edge Gen 2 v tomto pokračuje a výrazně vylepšuje schopnosti zpracování algoritmů umělé inteligence v jednom balení.
AMD vyvinulo nový procesor, který má dobře zvládat pre-processing, inferenci AI i post-processing při nasazení v úlohách umělé inteligence. Jmenuje se Versal AI Edge Gen 2 a zajímavé je na něm to, že nevyužívá ani procesorovou architekturu x86 a ani výpočetní grafickou CDNA nebo specializovanou XDNA. Jde totiž o procesor postavený na architektuře ARM. Cílem je mít řešení, které podává velmi dobré výkony v heterogenním nasazení pro úlohy, které vyžadují jak již onu zmíněnou efektivní přípravu dat ze senzorů, tak i zpracování pomocí algoritmů umělé inteligence a následný post-processing pro vykonávání adekvátních reakcí, zpětnou vazbu a podobně.
 
V dispozici bude 6 různých variant od 2VE3304 až po 2VE3858, přičemž procesory mají jako CPU jádra ARM Cortex-A78AE s 64kB L1 cache pro data i instrukce, 512 kB L2 cache a 1 MB L3 cache na cluster 2 jader. Cache 4. úrovně má pak kapacitu 4 MB. Tato jádra pro aplikační část procesoru jsou tu 4, příp. je jich 8, maximální takt činí 2,2 GHz. Real-time procesor je tu zastoupen jádry ARM Cortex-R52, ty jsou zde 4 u 4jádrových variant nebo 10 u 8jádrových. Jejich frekvence končí na 1,05 GHz.
 
AMD Versal AI Edge diagram
 
Výkon v INT8 dosahuje hodnot od 31 TOPS u nejslabšího 2VE3304 až po 185 TOPS u nejsilnějšího 2VE3858. Máme tu paměti LPDDR5X s propustností 102 až 170 GB/s dle procesoru, podporu pro 100Gbps Ethernet. Model s koncovým označením 58 mají jednu Video Codec Unit (VCU), 1-3 ISP a v případě 2VE3358 má také Video Processing Pipeline (VPP). Všechny modely mají 4jádrové GPU ARM Mali-G78AE. Procesor by měl být až 3krát efektivnější než doposud.
 
Tyto vlastnosti předurčují procesory např. pro systémy autonomního řízení nebo ADAS, také mohou najít určení v průmyslové automatizaci, robotice, strojovém vidění, leteckém průmyslu, obranných systémech nebo medicínském zpracování obrazu. Např. v ADAS pro 2. a 3. úroveň autonomního řízení nyní dokáže zpracovat 4krát tolik pixelů než předchozí generace. Chvilku to ale potrvá, než se objeví. Procesory byly sice představeny a s nimi i potřebná dokumentace, vzorky ale budou až počátkem příštího roku, vývojářské kity v polovině roku 2025 a velkosériová produkce začne až koncem příštího roku. Procesor bude existovat také ve variantě Versal Prime Gen 2, která bude zaměřena na klasické embedded systémy.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama