Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD připravuje 8jádrové čisté procesory Zen pro FM3

30.4.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD připravuje 8jádrové čisté procesory Zen pro FM3
V posledních dnechy byly salámovou metodou uvolňovány nové materiály týkající se připravované procesorové generace AMD Zen. Nyní už se můžeme konečně podívat na celou roadmap pro příští rok, a to i mobilní.
Příští rok má být ve znamení architektury Zen, která téměř zcela nahradí veškeré dnes používané desktopové a mobilní procesory i APU, a to s jedinou výjimkou velmi nízko výkonných mobilních procesorů, ale to je speciální případ. Z nových informací jsme se mohli dozvědět, jak to konečně bude s architekturou Zen. Ve zkratce lze uvést, že Zen se vrátí k monolitickému designu, který bude více připomínat aktuální procesory Intel. Půjde tedy o samostatná jádra s 512 kB L2 cache, která budou po čtyřech sdílet 8 MB L3 cache, což je také jediná sdílená část na rozdíl od architektury Bulldozer a jejích derivátů.

Díky těmto informacím jsme začali spekulovat o tom, zda se tedy neobjeví i nástupci dnešních až 8jádrových procesorů AMD FX a to se nyní díky objevivší se roadmapě potvrdilo. Druhou generaci procesorů FX s jádry Piledriver tak nahradí až 8jádrové a 14nm procesory s 16 MB L3 cache a kódovým označením Summit Ridge, které tedy budou založeny na architektuře Zen. Ta má podporovat DDR3 i DDR4 a až 28 linek rozhraní PCI Express 3.0. A je tu ještě jedna novinka, tyto procesory totiž využijí socket FM3, tedy nástupce FM2+, který se tak stane jediným desktopovým socketem pro CPU i APU. To je dobrý a naprosto logický tah, však bude jistě levnější a vyvinout jeden socket pro CPU i APU a zákazníci se budou v nabídce lépe orientovat.




- klikněte pro zvětšení -


A co se týče APU, jde o čipy Bristol Ridge jako náhrada za Godavari (aka Kaveri Refresh) s maximálně čtyřmi jádry Zen. Půjde o celé SoC vybavené další generací grafických jader GCN, podporou architektury HSA 1.0 a technologiemi AMD TrueAudio a Secure Processor. Roadmap ale nepotvrdila použití pamětí HBM, které by mohly zajistit tolik potřebou datovou propustnost pro integrovanou grafiku. Ve hře jsou ještě paměti DDR4, ale ty by tak vysoký výkon nepřinesly.

Méně výkonná APU Basilisk přijdou jako nástupci Beema vybavena maximálně dvěma jádry Zen, čímž se potvrzuje, že čtyři jádra s 8 MB L3 cache není nedělitelná jednotka. Tyto čipy si zachovávají všechny hlavní vlastnosti Bristol Ridge, ovšem nepřijdou již v socketové podobě, ale v pouzdrech FT4 BGA.




- klikněte pro zvětšení -


Co se týče mobilních APU, zde bude situace podobná jako u desktopových, takže jde o Bristol Ridge nastupující za Carrizo, Basilisk za Carrizo-L, přičemž rozmezí spotřeby zůstanou víceméně stejná. Změní se hlavně procesorová i grafická architektura, ale opět tu nemáme ani zmínku o tom, jaké paměti mají být použity. Nový 14nm proces, který zajistí GlobalFoundries, by ale měl přinést podstatně vyšší efektivitu, která tak má vzhledem ke srovnatelné spotřebě znamenat výrazně vyšší výkon.

AMD chce ještě letos vyrobit 20nm SoC Amur založená na procesorových jádrech ARM Cortex-A57 a vlastní grafice GCN. Jejich SDP (typická spotřeba v zátěži) je kolem 2 W, takže by mělo jít o čipy určené pro tablety a mobilní telefony. V příštím roce pak dorazí jejich 14nm nástupci Styx se dvěma jádry generace AMD K12 a už s podporou HSA a stejnou spotřebou.

Pokud se tedy skutečně potvrdí, že nové procesory Skylake nepřinesou výrazný výkonnostní nárůst oproti předchozím generacím, mělo by to být právě AMD, které v příštím roce zaujme nejvíce. A že by už opravdu bylo na čase.

Zdroj: techPowerUp