Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD prý připravuje limitovanou edici 5GHz procesorů FX

15.4.2013, Jan Vítek, aktualita
AMD prý připravuje limitovanou edici 5GHz procesorů FX
Společnost AMD dle nezaručených zpráv připravuje novou limitovanou edici procesorů "Centurion" FX, která přinese 5GHz modely s cenou 795 USD. Nový procesor od AMD by měl mít všechna svoje jádra, respektive moduly v počtu 8 a 4 taktované...
Společnost AMD dle nezaručených zpráv připravuje novou limitovanou edici procesorů "Centurion" FX, která přinese 5GHz modely s cenou 795 USD. Nový procesor od AMD by měl mít všechna svoje jádra, respektive moduly v počtu 8 a 4 taktované na 5 GHz nebo i výš. Dle Hexus.net tak chce AMD zaútočit na procesory Intel do socketu LGA 2011, čili platformu HEDT - High End Desktop.





Cena 795 USD je cca dvakrát vyšší než cena těch nejvýkonnějších Core i7 pro sockety LGA 1155 či chystaných pro LGA 1150, takže zaměření firmy AMD je jasné. Otázkou je, jak na tom bude výkon těchto procesorů a zmínit musíme také to, že hranice 5 GHz rozhodně není nedosažitelná ani pro dnes prodávané procesory s jádry Piledriver. Ovšem něco jiného je, když takovou frekvenci AMD zaručí jako stabilní i s využitím normálního chladiče (či snad nabídne v balení nějaký vodní chladič od Aseteku?).

Je také předem jasné, že ani 5GHz frekvence by novým procesorům nepomohla ve všech případech, však dnešní čtyřjádrové Core i7-3770K, natož pak Core i7-3970X se šesti jádry dokáží nejlepší AMD FX-8350 leckdy překonat i s 50% rozdílem ve výkonu a zde nám 20% nárůst pracovní frekvence u AMD nepomůže.

Tento krok, pokud jej AMD vůbec učiní, tak můžeme vidět spíše jako marketingový pokus o přitáhnutí pozornosti a nabídku pro nadšence než jako opravdovou snahu dohnat konkurenci. O to se AMD pokusí spíše až s nástupem nové generace Steamroller, na níž budou postaveny nejdříve serverové Opterony, které chce dle nedávné zprávy vypustit na trh ještě letos.

Zdroj: X-bit labs