Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD utržilo 2,8 miliard dolarů: výrazně víc, než očekávalo

27.10.2020, Jan Vítek, aktualita
AMD utržilo 2,8 miliard dolarů: výrazně víc, než očekávalo
Společnost AMD jako obvykle nedlouho po Intelu zveřejnila také své finanční výsledky za poslední kvartál. Předpoklad zněl, že během něj utrží 2,55 miliard dolarů plus/minus sto milionů. Jaká je realita? 
Společnosti AMD se v posledních letech daří i díky tomu, že Intel se stále nemůže vyhrabat ze svých problémů s vývojem výrobních procesů, což má logicky vliv i na nástup modernějších architektur, které jsou s výrobními procesy spojeny. AMD se tak může těšit z postupně rostoucích podílů na desktopovém, mobilním i serverovém trhu s procesory x86. Nyní je přitom na prahu nové procesorové i grafické generace a navíc se už může těšit z příjmů za APU pro moderní konzole firem Sony a Microsoft. Ty se sice stejně jako nové Ryzeny a Radeony ještě neprodávají, ale AMD už nová APU nějaký ten týden dodává.  
 
Předpoklad samotného AMD přitom zněl, že za třetí letošní kvartál utrží cca 2,5 miliard dolarů, což bude představovat meziroční nárůst o více než 40 procent. A vzhledem k tržbám pod 2 miliardy za druhý letošní kvartál se dal předpokládat nejen silný meziroční růst, ale i mezikvartální. 
 
 
Dle Yahoo! Finance se přitom očekávalo, že tržby firmy AMD dosáhnou 2,56 miliard dolarů, ale ty jsou ve skutečnosti ještě mnohem lepší, a to 2,8 miliard, čili o 56 % více než před rokem a o 45 % více než během předchozího kvartálu. 
 
Hrubá marže mírně vzrostla na 44 % a prudce pak vzrostl čistý zisk na půl miliardy dolarů dle non-GAAP či na 390 milionů dle GAAP, což představuje výnos 0,41 a 0,32 USD na akcii. Výsledky jsou tak skutečně dobré a především vyšší než očekávané tržby ukazují na to, že prodeje rostou.
 
Výkon pro nás nejdůležitější divize Computing and Graphics činil 1,67 miliard tržeb, což je o 31 % více než před rokem. Stojí za tím především vyšší prodeje procesorů Ryzen, které by mohly přinést ještě lepší čísla, ale ta byla sražena dolů nižším příjmem z prodeje grafických čipů a karet. 
 
A jak to bude dál? Před námi je ještě zbytek posledního kvartálu tohoto roku, na němž se ještě plně nepodepíše příjem z prodejů procesorů Ryzen 5000, natož pak grafických karet Radeon RX 6000. AMD však očekává, že tržby dosáhnou 3 miliard plus/minus 100 milionů dolarů (+41 % meziročně a +7 % mezikvartálně). Půjde především o dopad začátku prodeje nových procesorů Ryzen, EPYC a také semi-custom produktů (APU pro konzole). 
 
Další informace se možná dozvíme z rozhovorů s investory. 
 
Zdroj: TZ AMD via techPowerUp