Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD výrazně zlevňuje Nano a prý už rozesílá GPU Polaris

11.1.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD výrazně zlevňuje Nano a prý už rozesílá GPU Polaris
Dnes tu máme hned dvě novinky týkající se grafických karet AMD. První o výrazném zlevnění Radeonu R9 Nano pochází přímo od AMD a druhá neoficiální mluví o tom, že z továren již putují první hotové čipy Polaris. A nakonec se objevilo i APU A10-7890K.
Abychom vyřídili to nejjednodušší hned na začátku, pak AMD A10-7890K bude nové nejvýkonnější APU, jež na špici nahradí model A10-7870K. Je tak zřejmé, že půjde stále o Kaveri (či Godavari), což potvrzuje i kompatibilita s paměťmi DDR3-2133 MHz (nová APU využijí už DDR4). AMD pak prozradilo pouze to, že toto APU bude mít takt až 4,3 GHz, tedy o 200 MHz více než 7870K. Nejde tedy o žádnou zásadní novinku.





Před příchodem nových APU Bristol Ridge a desek s AM4 se ale objeví ještě nové modely základních desek se sockety AM3+ a FM2+, které nabídnou rozhraní USB 3.1 včetně konektoru typu C a také M.2 pro rychlá SSD. Je ale zřejmé, že i nadále budou vybaveny známými čipovými sadami, takže tuto funkcionalitu zajistí přídavné kontrolery. AMD tedy nehodlá před nástupem nových generací jen tak sedět se založenýma rukama a bude se snažit vymačkat maximum z těch stávajících.





Co se týče grafických karet, k tomu má pomoci i nová nižší cena modelu AMD Radeon R9 Nano, což značí, že těchto karet je na trhu již dost a zákazníci nejspíše preferují plnohodnotnou R9 Fury X. Ta je totiž výkonnější než Nano hrající na malé rozměry a energetickou úspornost, a přitom byla do této doby oceněna stejně, tedy částkou 649 USD. R9 Nano tak bude nyní stát 499 USD, takže očekávejme, že jeho cena kolem 17.500 Kč na našem trhu brzy zamíří směrem dolů. Dostane se tak zhruba na úroveň karet GeForce GTX 980.

Nakonec tu máme nejzajímavější, ale nezaručenou zprávu. Objevila se na serveru overclock.net a dle ní již ke svým zákazníkům putují z továren první hotové grafiky generace Polaris. To vzbuzuje naděje, že by tyto karty mohly dorazit na trh dříve, než v polovině tohoto roku, jak se předpokládalo. Jako obvykle se zde vychází z informací serveru Zauba, který nabízí informace o importu a exportu zboží. První následující tabulka se má týkat karet s plně vybaveným GPU Polaris, které známe také dle staršího označení Greenland a pro srovnání je tu druhá tabulka odpovídající těm, které byly ukazovány minulý rok jako důkaz toho, že na cestě jsou karty Fury X. Jde ale již o výpis z 26. června, kdy byly Fury X oficiálně již druhý den na trhu.







Nejdůležitější jsou v tomto případě označení C981 a C880, což udává, že záznam z 28. prosince se týká nové generace karet AMD (Radeony 200 měly označení C6xx a série 300 zase C7xx) . Pak tu jsou ale i další záznamy (viz zdroj), z nichž jeden mluví o desce C980, která by měla nést o něco slabší GPU, pravděpodobně stejného typu jen s deaktivovanými shadery. Šlo by tedy o obdobu dnešní Fury k plnohodnotné Fury X. A pak tu jsou i záznamy o kartách s dalším GPU, a to taktéž ve dvou verzích - C924 a C913. Dle označení by mělo jít spíše o low-endová GPU a nelze nevzpomenout na nedávnou zprávu, která tvrdila, že první Polaris můžeme čekat na trhu do dvou měsíců, a to právě spíše low-end. Autor ale své tvrzení opravil, že to tak rozhodně nemyslel.

Zdroj: overclock.net
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.