Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD zažilo propad prodejů desktopových APU o 30 %

25.2.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD zažilo propad prodejů desktopových APU o 30 %
Jon Peddie Research (JPR) včera přišel s výsledky své poslední analýzy trhu, která si všímá prodejů grafických čipů, a to evidentně těch integrovaných. Pro AMD výsledky nevypadají moc dobře.
Jon Peddie Research (JPR) tedy zkoumal poslední kvartál roku 2014, v němž nebyl zvrácen celkově nepříznivý trend poklesu prodejů GPU. Ty mezikvartálně klesly o 3,4 procenta, ačkoliv právě poslední kvartál roku má být tím nejsilnějším. JPR ovšem neudává pouze prodeje týkající se PC, ale také dodaná GPU pro Chromebooky, x86 tablety, automobilové a zdravotnické systémy, atd. Samostatné grafické čipy či karty a jejich prodeje klesly o 2,7 % a samostatné notebookové grafické karty dokonce o 3,9 %. Co se týče celkového PC trhu, pak ten měl mezikvartálně růst o 3,53 %, ovšem meziročně poklesnout o 0,72 %, takže celkové výsledky týkající se PC nejsou zase tak špatné.




podíly firem na celkovém trhu s GPU


Tento vývoj nejvíce zasáhl firmu AMD, jejíchž APU se prodalo dokonce o 30 procent méně (i když v případě notebooků to bylo plus 4,6 %) a pro desktopové i notebookové grafiky platí shodně cca minus 16 %. Celkově to pro AMD znamená 7% pokles dodávek všech GPU pro PC. Naopak NVIDIA bodovala se svými GPU Maxwell, jak už ostatně dobře víme z jejích finančních výsledků a právě díky ní AIB partneři vyrábějící grafické karty zaznamenali mezikvartální pokles jen o 0,68 %. V posledním kvartálu se mimochodem také trošku vzpamatovaly tablety, ale to sem nepatří.




podíl AMD a NVIDIE na trhu s grafickými kartami


Pro AMD tento vývoj znamená, že firma ztrácí především mezi desktopy a tomu se nelze vůbec divit, však již dlouho nepředstavila desktopová APU, která by opravdu zaujala. Je tak pochopitelné, že firma se zaměřuje především na mobilní sektor, jak právě včera dokázala prezentací nových APU Carrizo. Ovšem ani Intel si nemůže gratulovat. Jeho desktopových procesorů s integrovanou grafikou se prodalo mezikvartálně o 4,4 % méně a mobilních pak o 4,1 % méně. Celkový pokles PC grafických čipů Intel je 4procentní. Zato NVIDIA dodala o 5,51 % více desktopových GPU (samostatných pochopitelně) a dokonce i notebookových bylo o 0,1 % víc. Celkový růst pro tuto firmu je 2,9 %.

JPR předpokládá, že CAGR (celkový vývoj růstu) pro PC grafiky mezi roky 2014 a 2017 bude 1,5 %, čili prodeje budou mírně stoupat. V roce 2013 bylo dodáno 454 mil. GPU, v tomto jich má být 470 mil. a v roce 2017 to bude dle odhadů 483 mil. Dle statistik JPR má 99 % neserverových procesorů Intel integrovanou grafiku a v případě AMD to je 66 %. Vytrvale také stoupá počet PC s více než jedním grafickým čipem. V roce 2001 to bylo v průměru 1,2 GPU na PC a nyní to je 1,55 GPU na PC.

Zdroj: TZ JPR
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.