Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Zen Plus: 7nm APU Gray Hawk přijde v roce 2019

26.9.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD Zen Plus: 7nm APU Gray Hawk přijde v roce 2019
Nyní je aktuální generace APU Bristol Ridge, ale my už se můžeme podívat do budoucnosti, kde se rýsují již 7nm APU založená na procesorové architektuře Zen Plus. Jde o Gray Hawk chystané na rok 2019.
Společnost GlobalFoundries nedávno ohlásila, že se chystá přeskočit 10nm výrobní proces a přejít hned na 7nm, který navíc není od nás už příliš vzdálen. AMD pak hned začalo s oznámováním toho, co si díky tomuto 7nm procesu všechno chystá, přičemž dozvědět jsme se mohli především novinky o generaci GPU Vega. Nyní se ale podíváme na něco nového, a sice generaci APU Gray Hawk, která by mohla následovat už hned po plánovaných 14nm Raven Ridge chystaných na příští rok.





AMD tak dle všeho pracuje na 7nm APU chystaných na rok 2019, která již budou založena na vylepšené architektuře Zen. Tu známe již delší dobu pod označením Zen Plus (či Zen+). APU Gray Hawk mají využít čtyři jádra Zen+, která s podporou SMT zvládnou zpracovávat osm vláken. Krom to se ještě ví, že Gray Hawk mají pokrýt celou výkonnostní škálu, a to až po 10W APU. Taková se budou moci uplatnit také v tabletech nebo v tenkých noteboocích. Co se týče GPU, to už bude dle časového rámce postaveno na GPU generaci Navi, jež bude následovat bezprostředně po Vega.

Krom mobilních počítačů a zařízení se Gray Hawk uplatní také v desktopech, automobilových počítačích, zdravotnických zařízeních, průmyslových systémech a také v různých "arkádových herních systémech", čili v konzolích. Serverovým současníkem těchto APU by měl být mohutný čip Starship, čili procesor se 48 jádry (96 vláken). Ten zase nastoupí po již oficiálně ohlášených čipech Naples, jež v příštím roce dorazí se svými 32 jádry (64 vláken).

Ovšem aby se mohla generace Gray Hawk nebo Starship stát realitou, musí společnost GlobalFoundries nejdříve úspěšně dokončit vývoj 7nm procesu. K tomuto účelu GloFo do své továrny Fab 8 v Saratoze (New York) nalije miliardy dolarů a doufá, že pro zprovoznění tohoto procesu se většinou využijí již existující a používané nástroje pro výrobu 14nm FinFET čipů. Firma k tomu také využije rozsáhlé know-how odborníků z firmy IBM, jejíž továrny už patří pod její křídla.

AMD tak bude mít své GlobalFoundries, ale co NVIDIA? V jejím případě se spolupráce s GloFo nedá očekávat, ovšem její tradiční partner, společnost TSMC, také pracuje na 7nm procesu. Co se týče výkonných čipů, TSMC by mělo z našeho pohledu 10nm proces také přeskočit, protože jej využije spíše jen pro výrobu mobilních čipů s nízkou spotřebou. Nyní se o TSMC píše i to, že firma se chysta začít přijímat objednávky na výrobu 7nm čipů již v dubnu příštího roku a v roce 2018 chce začít s běžnou výrobou. Tím by TSMC přinejmenším o řadu měsíců předhonilo GlobalFoundries, neboť tato firma chce v roce 2018 začít jen omezenou výrobou (risk production). To vše ale samozřejmě platí jen za předpokladu, že firmy zvládnou splnit to, co nyní o vývoji svých technologií veřejně říkají. Ve skutečnosti můžeme očekávat nějaká zdržení.

Zdroj: wccftech