Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Andrew Grove, legenda Intelu, zemřel ve věku 79 let

22.3.2016, Jan Vítek, aktualita
Andrew Grove, legenda Intelu, zemřel ve věku 79 let
Během včerejšího dne, 21. března 2016, zemřela jedna z hlavních postav, kterou máme spojenou se společností Intel. Andy Grove, přestože není pokládán za spoluzakladatele, byl s Intelem od jeho prvních dnů a stal se v pořadí třetím výkonným ředitelem.
Andrew Stephen "Andy" Grove, se narodil v roce 1936 v Maďarsku ještě jako András István Gróf v židovské rodině, která se tak nevyhnula fašistickým a následně nacistickým represím. Ovšem pod falešnou identitou přežil se svou matkou u přátel a po válce se setkal i s otcem. Během Maďarského povstání v roce 1956 se ale rozhodl, že ze své země uteče na západ, a ve svých 20 letech se tak vydal přes Rakousko do Spojených států, kam dorazil o rok později a začal svou kariéru jako pomocná síla v restauraci. Splnil si tedy svůj Americký sen v klasickém pojetí. Šel za ním cestou vzdělání a ačkoliv po příjezdu do USA ještě ani neuměl anglicky, už v roce 1963 získal na Kalifornské univerzitě v Berkeley doktorát z chemického inženýrství a poté začal hned pracovat ve firmě Fairchild Semiconductor.





Pak už byla jeho budoucnost z našeho pohledu jasně nalinkovaná, neboť ve Fairchildu pracovali také Robert Noyce a Gordon Moore, kteří společně s Grovem v roce 1968 z firmy odešli. Sami dva založili společnost Intel, do níž byl ještě v tom samém roce přibrán Grove jako ředitel výroby, kterou tak sám rozjel. Stal se tedy klíčovou osobou, která nasměrovala Intel na výrobu mikroprocesorů a především jim dokázala najít odbytiště u IBM v jeho osobních počítačích. Není divu, že se úspěšný Andy Grove v roce 1979 stal prezidentem společnosti, výkonným ředitelem byl od roku 1987 a krátce před předáním své pozice dalšímu v pořadí (Craig R. Barrett) se usadil na místě předsedy. Tam vydržel do roku 2005, kdy odešel do zaslouženého důchodu.





Dnes je Andy Grove označován za nejúspěšnějšího výkonného ředitele Intelu a v této pozici také setrval necelých 12 let. Zasloužil se především o navýšení výrobních kapacit společnosti Intel, která se díky němu proměnila z firmy s několika malými továrnami v jednoho z největších světových výrobců počítačových čipů. To se přirozeně podepsalo i na hodnotě Intelu, která během jeho "panování" vzrostla ze 4 miliard dolarů na 197 miliard, a dostala se tak do světové desítky největších firem. Grove byl rovněž uznávaný vědec a autor řady publikací, které se dosud využívají pro vzdělávání. Působil na univerzitě v Berkeley a na Stanfordu a získal několik čestných akademických titulů.

Dle svých slov toho ale nejvíce zažil během prvních dvaceti let, kdy přežil maďarský fašistický režim, následnou nacistickou okupaci i její "konečné řešení", obléhání Budapeště Rudou armádou, léta chaosu těsně po válce, represivní komunistický režim a nakonec i Maďarské povstání, kdy společně s 200.000 Maďary utekl na západ.