Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple jako první překročil hodnotu 700 miliard dolarů

11.2.2015, Milan Šurkala, aktualita
Apple jako první překročil hodnotu 700 miliard dolarů
V Applu mohou opravdu hodně slavit. Smartphony iPhone trhají jeden rekord za druhým a společnost Apple si drží titul nejdražší společnosti v historii, když jako první překonala neuvěřitelnou metu 700 miliard dolarů.
Společnost Apple opravdu slaví úspěchy. V úterý se cena akcií vyšplhala na $122,02, což znamená, že se hodnota společnosti přehoupla přes hranici 700 miliard dolarů, což se stalo prvně v historii. Konečná cena společnosti tak skončila na hodnotě 710,7 miliard dolarů. Na druhém místě je společnost Exxon Mobil, která se zmohla "pouze" na 385,4 miliardy dolarů. Pro zajímavost, Apple tak má hodnotu 2krát větší než Google nebo Microsoft, 2,5krát než Walmart, McDonald's překonává rovnou 8krát, General Motors 12krát a Twitter pak 24krát.


Apple logo


Apple má celkově štěstí. Např. v oblasti smartphonů měl za poslední čtvrtletí přes 90 % všech zisků (mezi výrobci smartphonů). Samsung pak bral necelých 10 % zisků a naopak Microsoft/Lumia měla proti Apple zhruba 2% ztrátu (za celý rok 2014 pak Apple bral téměř 80 %). Ostatní výrobci jako HTC, LG, Motorola a další jsou v podstatě na nule s velmi malými zisky, které vůči ziskům Apple nedosahují ani procenta. I tyto zprávy se pozitivně odrazily na nárůstu cen akcií.

Za poslední čtvrtletí bylo např. prodáno 74,5 milionu iPhonů, což překonalo veškerá očekávání. Hodně dobře se Applu vede např. v Číně, kde v roce 2013 měla obrat 1 miliardu, ale v roce 2014 už 38 miliard. Pozitivní zprávou je i to, že z obratu 74,6 miliardy dolarů v posledním čtvrtletí se společnosti podařilo vyprodukovat zisk 18 miliard. Hodně se očekává i od dubnového příchodu Apple Watch.

Zdroj: Economist, PhoneArena, Bloomberg
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.