Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Aquantia představuje karty pro PC s až 10Gb/s Ethernetem

17.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Aquantia představuje karty pro PC s až 10Gb/s Ethernetem
Aquantia chce pohnout s rychlostí ethernetu na PC, která je už dlouhou dobu zamrzlá na 1 Gb/s. Na trh tak vypouští nové karty AQN107 a AQN108, které nabízí podporu ethernetu s propustností až 10 Gb/s. To má ale několik háčků.
Nové karty Aquantia AQtion AQN107 a AQN108 jsou založeny na již známých kontrolerech AQC107 a AQC108, z nichž ten slabší se už rozhodla na své desky dostat společnost ASRock. Aquantia však nechce spoléhat jen na ochotu výrobců základních desek, a tak vypouští rovnou vlastní karty pro PCIe založené na obou čipech. Hlavní rozdíl mezi nimi je ten, že AQN107 podporuje až 10GBASE-T Ethernet a AQN108 má "pouze" 5GBASE-T.





Aquantia AQtion AQN107 je tak z nové dvojice lepší a s vyšší propustností, a tak nabídne i rychlejší rozhraní PCI Express 3.0 se čtyřmi linkami, zatímco druhá karta si vystačí s jednou linkou. Obě podporují připojení do ethernetové sítě s propustností od 100 Mb/s. Pro plné využití 10Gb Ethernetu budeme ale potřebovat připojení kabelem CAT6a a pro 5Gb/s Ethernet to bude chtít alespoň CAT5e. Jenomže tím to samozřejmě nekončí.





Do počítače si klidně můžeme nainstalovat tyto karty v ceně 100 a 130 dolarů, ale ty nám nijak nepomůžou, pokud zbytek sítě nebude schopen s nimi srovnat krok. Bude tak zapotřebí mít v síti i jiné prvky, které zvládnou 5Gb/s či 10 Gb/s Ethernet, ovšem ty zpravidla nejsou pro domácnosti určeny, když dosud téměř nikdo neměl zájem dostat do nich produkty, které by se posunuly za 1 Gb/s.

Přepínač pro 100Mb/s Ethernet lze dnes sehnat doslova za pár stovek a pokud utratíme čtyři sta, můžeme si pořídit i jednogigabitový switch. Pokud ale chceme 10Gb/s switch, připravit si musíme už mnohem více, a to klidně i statisíce, a to především proto, že jde vesměs o profesionální řešení pro firmy a ne domácnosti. Než bude tedy Aquantia schopna prosadit rychlejší Ethernet v domácnostech, musí se na trhu rozšířit i další produkty, které budou určeny pro běžné spotřebitele.

Další otázka je, zda o rychlejší domácí Ethernet mají uživatelé vůbec zájem a dá se říci, že to je podobný problém jako v případě klesajících prodejů nových PC. Pramení z toho, že mnoha lidem jejich současné řešení prostě stačí a nemají potřebu chtít něco nového a lepšího třeba jen proto, aby si zkopírovali film z jednoho počítače na druhý o pár sekund rychleji. Pokud ale někdo skutečně chce změnit domácí sítě, musí s tím někde začít.

Zdroj: Extremetech