Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asetek vyhrál spor nad Cooler Masterem, ten má platit

24.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Asetek vyhrál spor nad Cooler Masterem, ten má platit
O sporech firmy Asetek s Cooler Masterem ohledně uzavřených vodních chladičů je starý už více než dva roky. Předmětem prvotního sporu se stal model Seidon 120 od firmy CM, která tak měla porušit dva patenty Aseteku. Jaké jsou tedy výsledky sporu?
Asetek žaloval Cooler Master již v roce 2013, tedy v době, kdy tato firma neochvějně vládla ve výrobě vodních chladičů s uzavřeným okruhem, které jsou bezúdržbové. Ty dodávala i jiným firmám jako Corsair, které je pak prodávaly pod svou značkou, ovšem Cooler Master si vyrobil vlastní modely. Asetek v reakci na to začal tvrdit, že ty porušují hned dva jeho patenty, které se pravděpodobně týkaly provedení modulu s vodní pumpou a chladicím blokem či prostě celého konceptu vodního chlazení vše v jednom. Asetek si přitom udělal jméno a byznys především na chladičích pro servery a datová centra, přičemž jeho produkty se najdou i v některých nejsilnějších superpočítačích. V PC světě ale vstoupil do vysoce konkurenčního prostředí, kde figuruje řada firem zabývajících se výrobou chladičů.





Můžeme také zmínit, že Asetek si patentoval třeba i blok pro chlazení grafické karty, jehož popis v příslušném patentu je velmi obšírný a dá se v podstatě aplikovat na téměř všechny vodní bloky.

Na konci minulého roku Asetek vyhrál spor nad CMI, mateřskou firmou Cooler Masteru. Porota jednohlasně rozhodla ve prospěch Aseteku a firmě Cooler Master bylo uloženo, aby zaplatila odškodnění v podobě 14,5% licenčních poplatků. CMI ale věřila, že má šanci při odvolání, takže šla do další soudní pře, která skončila včera. Dopadla opět ve prospěch firmy Asetek a pro Cooler Master nové soudní rozhodnutí znamená ještě horší výsledek než před rokem. Dle soudního příkazu totiž nemůže, stejně jako mateřská CMI, ve Spojených státech prodávat jisté produkty. Navíc ze všech letos prodaných produktů, které mají porušovat patenty Aseteku, zaplatí už 25,4% licenční poplatek. CMI má možnost se znovu odvolat.

Tato soudní pře ale může zasáhnout nejen Asetek a CMI/Cooler Master. Právě CM totiž vyrábí vodní chladiče i pro karty AMD Radeon R9 Fury X, čili v důsledku by mohlo nastat i to, že by se tyto karty nemohly v USA prodávat.

Zdroj: Hexus.net