Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asmedia a Intel zlevňují kontrolery USB 3.1

15.7.2015, Jan Vítek, aktualita
Asmedia a Intel zlevňují kontrolery USB 3.1
Ve snaze urychlit rozšiřování nového rozhraní USB 3.1 se společnosti Asmedia a Intel rozhodly snížit cenu svých kontrolerů. Můžeme tak očekávat, že se rozhraní USB 3.1 rozšíří i mezi levnější základní desky?
Rozhraní USB 3.1 nabízí v porovnání s USB 3.0 dvojnásobnou datovou propustnost a novinkou je také oboustranný konektor typu C, který už najdeme na řadě nových základních desek. Můžeme také předpokládat, že většího rozšíření se tento konektor dočká u desek pro procesory Skylake, které přijdou na trh co nevidět, ovšem nejdříve s čipsetem Intel Z170. Až poté budou postupně představovány další modely s ostatními čipsety Intel 100 Series, jako je H170 a jiné.





Společnosti Asmedia a Intel se nyní rozhodly, že rozšiřování rozhraní USB 3.1 napomůžou snížením cen svých kontrolerů. V případě Intelu to je čip Alpine Ridge, který kombinuje Thunderbolt 3 a právě USB 3.1, takže je zřejmé, že jde o drahé řešení, které mělo být původně prodáváno za 10 USD. Intel se ale nyní rozhodl cenu snížit na 6 USD, a tím v podstatě zatlačil na firmu Asmedia, která reagovala také snížením cen. Asmedia se tak rozhodla ke snížení ceny svého široce používaného kontroleru ASM1142 pod tři dolary.





Jediným výrobcem základních desek, který plánoval využití čipu Alpine Ridge na více platformách, je společnost Gigabyte. Společnosti Asustek Computer, Asrock, MicroStar International (MSI), Biostar a Elitegroup Computer Systems (ECS) chtěly na deskách s čipsety Intel 100 Series využít výhradně ASM1142, alespoň dle serveru Digitimes. V reakci na snížení cen kontrolerů se ale firmy Asus a MSI rozhodly, že Alpine Ridge přeci jen využijí alespoň u svých nejlepších základních desek.





Alpine Ridge nám přitom nabídne podstatně více než ASM1142. Pro začátek má datovou propustnost až 40 Gb/s oproti 10 Gb/s rozhraní USB 3.1. Vedle toho podporuje také rozhraní HDMI 2.0 a DisplayPort 1.2 a disponuje čtyřmi linkami PCI Express 3.0. Vedle toho dokáže zajistit i dobíjení až 100 W a pro normální napájení připojených zařízení má k dispozici 15 W. Intel sám své Alpine Ridge nevyrábí a tento úkol přenechal jiné firmě, pravděpodobně TSMC nebo UMC a jde o 28nm výrobní proces.

USB 3.1 má zase výhodu v tom, že je zpětně kompatibilní s daleko více rozšířenými předchozími verzemi a pokud využijeme klasické konektory (tedy ne typ C), nemusíme kupovat ani nové kabely pro připojení starších zařízení na USB 3.1.

Zdroj: KitGuru