Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus představil první herní Wi-Fi 6 router z rodiny ROG Strix

6.6.2021, Jáchym Šlik, aktualita
Asus představil první herní Wi-Fi 6 router z rodiny ROG Strix
Asus do své nabídky přidal router ROG Strix GS-AX5400, který je určen hlavně pro hráče. Podporuje dvě pásma a standard Wi-Fi 6. Ani v tomto případě nechybí konfigurovatelné podsvícení Aura RGB.
Strix je jedna z produktových rodin, kterou Asus nabízí pod svou herní značkou Republic of Gamers (ROG). Zahrnuje notebooky, desktopy, grafické karty nebo různé periferie. A nyní se rozšiřuje o první router. ROG Strix GS-AX5400 je router nejlépe zapadající do vyšší střední třídy. Cílí především na hráče, kterým jde nejen o vysoký výkon, ale také o design. Router má asymetricky tvarované tělo s výraznými hranami a velkým logem série Strix. Viditelné jsou čtyři externí antény.
 
 
Vůbec nejvýraznějším prvkem se stane světelný pás, který je kompatibilní se systémem Aura RGB. Podsvícení lze ovládat individuálně pomocí dodávaného softwaru, případně zcela deaktivovat, pokud nechcete, aby vás světlo v noci rušilo. Využít ovšem můžete také barevné kombinace a efekty synchronizované s jinými produkty ROG vybavenými podsvícením Aura. Spíše než na vnější design se ovšem zaměříme na technické parametry nového bezdrátového směrovače.
 
ROG Strix GS-AX5400 podporuje standard Wi-Fi 6 (známý také jako IEEE 802.11ax) a používá dvě frekvenční pásma (2,4 GHz a 5 GHz). Na prvním pásmu může dosahovat rychlosti až 574 Mb/s, na druhém potom až 4,8 Gb/s. To znamená teoretickou celkovou rychlost 5,2 Gb/s. Pouze pásmo 5 GHz ovšem těžit z výhod standardu Wi-Fi 6, jako je šířka kanálu 160 MHz a technologie OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple Acces), která efektivnějším rozdělením pásma snižuje latenci a umožňuje simultánní připojení více koncových zařízen najednou.
 
 
Router ve svém nitru ukrývá tříjadrový čipset taktovaný až na 1,5 GHz, který je doplněn o 512MB operační paměť a 256 MB úložiště určené pro firmware. To je dostatečná konfigurace pro rychlý přenos dat a minimální latenci. Asus svým novým routerem oslovuje také uživatele konzolí a smartphonů, kteří mohou s využitím softwarových funkcí upřednostnit datový provoz ve prospěch těchto zařízení. Třeba funkce Mobile Game Mode dostupná v mobilní aplikaci Asus Router slibuje snížení latence jedním klepnutím. Dokonce je možné se připojit k síti VPN a zároveň používat běžné připojení k internetu s nízkou latencí až na dvou zařízeních. Tato funkce je označována jako VPN Fusion.
 
ROG Strix GS-AX5400 obsahuje vestavěný bezpečnostní software AiProtection Pro od společnosti Trend Micro a podporuje šifrovací standard . S funkcí AiMesh si potom můžete propojením kompatibilních routerů Asus vytvořit vlastní mesh systém. Co se týče konektorů na zadní straně routeru, k dispozici je jedno rozhraní WAN, čtyři rozhraní LAN (všechny s gigabitovou rychlostí) a USB. Asus zatím neupřesnil cenu nového směrovače, ale rozhodně to nebude částka pod 5 000 Kč.