Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Autonomní už mají být i invalidní vozíky v nemocnicích

3.10.2016, Jáchym Šlik, aktualita
Autonomní už mají být i invalidní vozíky v nemocnicích
Singapurská vláda chce příští rok začít používat v nemocnicích samořízené invalidní vozíky, aby ušetřila práci zdravotním sestrám. Plánovány jsou také hole vybavené GPS nebo platforma, která umožní jednotlivým úřadům jednoduše sdílet data mezi sebou.
Autonomní auta, letouny nebo plavidla už asi nikoho nepřekvapí, v Singapuru ovšem přišli s dalším nápadem, jak efektivně využít nejmodernější technologie. Už v příštím by měli v tamních zdravotnických zařízeních pacienty vozit samořízené invalidní vozíky. Odpadne tak nutnost asistence zdravotní sestry, která se bude moct věnovat důležitějším činnostem než tlačení vozíku po chodbách nemocnice. Plán prozradil ředitel vládní úřadu pro digitální služby Mark Lim na nedávné konferenci Innovation Labs World.

Projekt autonomních invalidních vozíků v sobě bude spojovat poznatky z řady oblastí, jako jsou robotika, počítačové vidění, cloud computing nebo strojové učení. V současné době už prý probíhá jednání s různými společnostmi z oboru zdravotnictví o tom, jak by bylo možné nápad efektivně využít v praxi. Dokončení projektu je plánováno nejpozději v březnu 2017. Bude se jednat o první, ale rozhodně ne poslední počin agentury GovTech, která si klade za cíl využít nejmodernější digitální technologie k vytvoření nových služeb pro občany.





Singapury je sice poměrně malý městský stát, ale projekt samořízených invalidních vozíků není přece jen jediným podobným projektem. GovTech pracuje také na chytré holi, která má pomoct dohlížet na starší lidi se sníženou schopností pohybu. Hůl totiž pozná, pokud její uživatel spadne, a v takovém případě upozorní například lékaře. Odeslána bude také informace o poloze zjištěná díky GPS modemu integrovanému v holi.

Mnohem širší využití potom nalezne nová platforma, která má usnadnit a zrychlit sdílení dat mezi jednotlivými singapurskými úřady. K této jednotné, integrované službě by v budoucnu mohly mít přístup také soukromé společnosti a dokonce jednotlivci z řad občanů.

Zdroj: Govinsider.asia