Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bat Bot B2: autonomní dron, který napodobuje let netopýra

3.2.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Bat Bot B2: autonomní dron, který napodobuje let netopýra
Drony nemusí vypadat vždy jako kvadrokoptéry, při záchranných akcích se mnohdy hodí, když autonomní letec bude schopný i složitých manévrů. Vědci se proto inspirovali u netopýrů a vytvořili robota Bat Bot.
Roboti, kteří připomínají svým vzhledem a dovednostmi zástupce ze zvířecí říše, nejsou ničím neobvyklým. Vědci se často inspirují tím, co v přírodě zkrátka dobře funguje. S podobnou myšlenkou byl vytvořen i dron, jenž připomíná netopýra, cesta k němu však nebyla vůbec jednoduchá.

Skupina výzkumníků z NASA Jet Propulsion Laboratory a z Kalifornského technologického institutu se musela hodně snažit, aby se povedlo napodobit letové vzorce netopýrů. Jeden z vědců, který se na vytváření robota podílel, prohlásil, že let netopýrů je svatý grál vzdušné robotiky.

Netopýří křídla jsou složitá, proto si je výzkumníci na svém robotovi, jenž dostal jméno Bat Bot B2, museli trochu zjednodušit. Struktura robotického křídla tak obsahuje devět jednotlivých kloubních spojů, velká část křídla je pokryta velmi pružnou silikonovou membránou. Ta je tenká jen 56 mikrometrů.





První Bat Bot má kostru tvořenou uhlíkovými vlákny, na výrobu byla použita i technologie 3D tisku. Vědci konkrétně na míru vytiskli jednotlivé klouby. Robotický netopýr je lehký, váží jen 93 gramů. Rozpětí křídel je přitom přibližně třicet centimetrů. V přední části je robot vybaven vlastním počítačem a nejrůznějšími senzory, které mu pomohou se při letu orientovat.

Vědci identifikovali pět hlavních pohybů, které netopýři používají při svém letu. Tyto pohyby pak přenesli na svého robota. S výsledným netopýřím robotem byly už provedeny i letové testy ve vnitřních prostorách. Bat Bot létal na vzdálenost přes 30 metrů. Nyní se vědci soustředí na to, jak naučit robota přistávat na různých místech, což se může v budoucnu hodit například při záchranné činnosti.

Bat Bot B2 dokáže podobně jako netopýři každým křídlem pohybovat nezávisle, pro tohoto robota není ani problém vytvářet ve vzduchu po vzoru netopýrů složité manévry. Mávání křídly je také šetrnější k baterii a robot je tišší než například kvadrokoptéry.

Netopýří robot však stále podobně jako drony nevydrží ve vzduchu příliš dlouho. Hlavní věcí, která se tedy musí vylepšit, je technologie baterií. Až se vyřeší tento problém, vědci věří, že Bat Bot by se mohl používat při nejrůznějších pátracích a záchranných operacích. Díky své šikovnosti si robot poradí i v těsnějších podmínkách, proto by byl ideální například do měst.

Zdroj: engadget.com