Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bluetooth 5: čtyřnásobný dosah, dvojnásobná rychlost

17.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Bluetooth 5: čtyřnásobný dosah, dvojnásobná rychlost
Bluetooth verze 4 je tu s námi již od roku 2010, kdy byly dokončeny specifikace tohoto rozhraní. Později se objevily ještě dvě revize 4.1 a 4.2, které ale nyní bude už následovat další verze s označením Bluetooth 5. Co přinese?
Nové rozhraní vyvíjí skupina Bluetooth Special Interest Group (SIG), která nyní přinesla první informace o tomto standardu. Ty jsou vcelku impozantní, neboť se mluví o čtyřnásobném dosahu a dvojnásobné propustnosti nového rozhraní, a to s tím, že spotřeba bude zachována.





Bluetooth 5 má přijít na svět ještě v tomto roce a přinejhorším na začátku toho příštího. Mark Powelll, výkonný ředitel Bluetooth SIG, k novému rozhraní řekl, že ovlivní především to, jak vnímáme Internet věcí. Ten běžný uživatel popravdě ještě moc nevnímá a osobně mám pocit, že se o celém Internetu věcí více namluvilo, než opravdu udělalo. Nicméně právě Bluetooth 5 se může zasloužit o to, aby se IoT začal více rozšiřovat i v domácnostech, a to především díky svému delšímu dosahu. Ve zprávě se píše o prodloužení dosahu "daleko za zdi typické domácnosti", na což ovšem dnes kolikrát nestačí ani Wi-Fi.

Co se týče zmíněné "data broadcasting capacity", ta má dle Powella pomoci k "implementaci bohatších IoT zážitků", ať to má znamenat cokoliv. Jde prostě o to, že skrz Bluetooth 5 protlačíme za stejnou dobu více dat než pomocí starších verzí, díky čemuž bude toto rozhraní lépe vhodné třeba pro multimédia.

K rozšíření rozhraní Bluetooth 5 mají přispět především zařízení Bluetooth Beacon, čili bezdrátové majáky, jichž se má v roce 2020 prodat na 370 milionů. Jde o zařízení, která se využívají třeba v obchodech pro zasílání nabídek na mobily zákazníků dle toho, kde se zrovna nachází. Využít je můžeme také v domácnosti, kde může maják odhalit pozici mobilu a dle toho se mohou třeba přizpůsobit jeho funkce. Napadnout nás může automatické ztišení vyzvánění v případě, že s telefonem vstoupíme do ložnice. Další využití mohou tato zařízení najít v průmyslu, na letištích pro navigaci nebo na zastávkách, kde se ihned dozvíme detaily z jízdního řádu.

Zdroj: Hexus.net