Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny procesorů Intel Haswell Refresh odhaleny

3.3.2014, Jan Vítek, aktualita
Ceny procesorů Intel Haswell Refresh odhaleny
Není žádným tajemstvím, že ještě než se dočkáme nových 14nm procesorů Broadwell, přijdou na trh procesory Haswell Refresh, tedy stále 22nm modely, které jen mírně vylepší stávající generaci.
Nyní se objevily ceny prvních deseti modelů, které dorazí na trh. Procesory Haswell Refresh budou takovým spojovacím článkem mezi Haswell a Broadwell. Budou pracovat již s novými čipovými sadami 9 Series, a budou tak určeny pro stejné základní desky jako Broadwell. Je totiž známo, že právě Broadwell, ačkoliv jsou určeny také pro socket LGA 1150, nebudou moci pracovat na dnes aktuálních základních deskách s čipovými sadami 8 Series.





Mezi prvních deset modelů patří dva Celerony, dvě Pentia a pak už jde o Core i3, i5 a i7. Model Core i7-4790 je tedy nástupcem pro dnešní Core i7-4770 a jak je vidět, jeho pracovní frekvence bude 4 GHz. Jedná se pochopitelně o maximální frekvenci danou technologií Turbo Boost, která se u výkonnějších modelů rodiny Core i7-4770 zastavila na 3,9 GHz. Jedná se tedy o mírné zvýšení pracovní frekvence o 100 MHz, což by mělo platit jednak v případě základní frekvence, tak u Turbo Boost a stejnou výhodu mají dostat téměř všechny uvedené procesory Haswell Refresh, alespoň dle serveru CPU World.

Co se týče cen, pak když si opět vezmeme Core i7-4790, pak ten dle tabulky přijde na 326,50 USD. Dnešní Core i7-4770K měl přitom v době svého uvedení na trh cenu 339 USD, ovšem Core i7-4770 bez otevřeného násobiče přišel s cenou 303 USD. Otázkou pak je, zda všechny procesory v tabulce mají opravdu správné označení, nebo zda budou některé z nich patřit do série odemčených modelů K, úsporných S či snad ještě úspornějších T.

Haswell Refresh se mají na trh dostat někdy ve druhém čtvrtletí tohoto roku, ovšem bližší termín zatím není znám.

Zdroj: Fudzilla