Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chrome od dubna nebude fungovat na Windows XP a Vista – a bude hůř?

11.11.2015, Michal Hala, aktualita
Chrome od dubna nebude fungovat na Windows XP a Vista – a bude hůř?
Google na blogu oznámil, že jeho prohlížeč nebude od příštího dubna fungovat na Windows XP, Windows Vista a na některých starších verzích OS X. Je to od Googlu „podraz“ na uživatele, nebo je to jen příznak obecnějšího trendu?
V článku na svém blogu Google suše sděluje, že jeho prohlížeč Chrome od dubna 2016 přestane podporovat (rozumějte fungovat na) Windows XP, Windows Vista a OS X verzí 10.6, 10.7 a 10.8, protože „tyto platformy nejsou nadále aktivně podporovány Microsoftem a Applem“. Což v případě Windows Vista rozhodně není pravda. Tato verze Windows bude podporovaná ještě o celý rok déle do dubna 2017.

No, když uvážíme počet PC s Windows všech verzí někde v řádech stovek miliónů a podíl verze XP necelých 13 % a verze Vista necelá 2 % a současně uvážíme podíl Chromu na desktopu někde kolem 30 % (všechna data pochází ze statistik společnosti Net Applications), dojdeme k závěru, že pár miliónů lidí může mít díky rozhodnutí Googlu větší či menší problémy.


Graf - zastoupení verzí Windows - X/2015


Ale na druhou stranu, když uvážíme, do kdy se prodávala Windows XP a na jakém hardwaru tedy běží, musíme přiznat, že jde o počítače daleko za hranicí morální životnosti a hodně na hranici technické životnosti. Takže je nejvyšší čas na upgrade. Mimochodem, mluvím z vlastní zkušenosti, na jaře mi odešel do křemíkového nebe téměř šest let starý notebook (ve své době vyšší třída, pak jsem se ho držel z nostalgie), který pět let provozoval právě „ikspéčka“ (v době smrti už nějakou dobu vylepšený SSD a Windows 8.1).

No a teď k té tezi „bude hůř“ z titulku. Sice neznám detailně architekturu Chromu, ale možná vedly Google technické důvody. Třeba chce do svého prohlížeče doprogramovat nějaké nové prvky, které architektura XP prostě nepodporuje. Bertě mě s rezervou, je to jen spekulace. Ale rozhodně jsem dost silně přesvědčen, že podobně se začne chovat stále více dodavatelů aplikací.


Logo Chrome


Ano, verze XP byla sice skvělá, ale už je opravdu hodně stará. A její tržní podíl postupně padá do nevýznamnosti (o verzi Vista už vůbec nemluvě). Takže postupně budeme svědky, jak stále více výrobců software bude verze XP a Vista ignorovat. A počítače s nimi budou průběžně nahrazovány novými, což samozřejmě tušíte sami.

Takže si nemyslím, že se Google zachoval macešsky, nebo přímo zle, ale prostě se podíval na tržní podíl a zachoval se zcela pragmaticky. Ale majitelům Windows XP (a Vista) se to asi líbit nebude. Navíc ten blog Googlu vyznívá tak, že chtějí uživatele podpořit (já bych řekl spíše přimět), aby přešly na podporovaný (tj. bezpečný) operační systém. Tím ovšem řadu lidí spíš naštvou. A můžou to pořád být milióny uživatelů.

Zdroj: Google (blog)