Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čip Raspberry RP2040 lze už zakoupit i samostatně za pouhý dolar

1.6.2021, Jan Vítek, aktualita
Čip Raspberry RP2040 lze už zakoupit i samostatně za pouhý dolar
Relativně nový čip RP2040 se už dostal do celé řady zajímavých produktů, a to i od společnosti Arduino, která si tento křemík od Raspberry osvojila. Nyní se ale dozvídáme, že bude k dispozici i samotný, a to za pouhý dolar. 
Čip RP2040 se už dostal třeba do desky Nano RP2040 Connect od Arduina a používají jej také jednotlivci ve svých vlastních projektech, jako je třeba RP2040 Stamp. Samotný RP2040 tak byl dosud k dispozici ve větších počtech výrobcům hardwaru a ojediněle se k němu dostali také nadaní kutilové, kteří kontaktovali přímo Ebena Uptona, zakladatele nadace Raspberry. Ostatní si mohli leda koupit hotový produkt s tímto čipem a případně si jej odpájet pro další použití, nicméně od dnešního dne je tento čip oficiálně k dispozici jako samostatně prodejné zboží s cenou jen jednoho dolaru. 
 
 
Dle Ebena Uptona je poptávka po samostatně dostupném RP2040 vysoká a zmiňuje velké množství lidí, kteří se k těmto čipům snažili dostat a kontaktovali nadaci především prostřednictvím Twitteru. Zájem byl ale nejen o samotný RP2040, ale také o jiné komponenty, a to zvláště ze strany společností, které se potýkají s aktuálním nedostatkem na trhu. 
 
Raspberry Foundation se tak rozhodla zprvu nabídnout na 40.000 kusů RP2040, což má dát zákazníkům přinejmenším možnost s jejich pomocí vyvinout vlastní hardware a pokračovat v projektech, zatímco samotná nadace se bude snažit navýšit produkci těchto čipů. Upton předpokládá, že ty budou ve velkých počtech k dispozici někdy letos na podzim. 
 
Zmínit zde můžeme krom uvedeného Stamp také produkty jako Seeed Wio RP2040 pro levné nasazen online nebo Guido Burger RP2040 CO2 pro měření okolního ovzduší. 
 
RP2040 je založen na dvou jádrech ARM Cortex-M0+ s 264 kB vlastní RAM, ovšem nemá žádnou svou paměť pro uložení dat. Podporovaných až 16 MB paměti Flash si tak už musíme dodat sami, ale to pochopitelně platí i pro plošný spoj a další součástky.