reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair MP700 Pro: nové SSD k dispozici se vzduchovým i vodním chlazením

17.11.2023, Milan Šurkala, aktualita
Corsair MP700 Pro: nové SSD k dispozici se vzduchovým i vodním chlazením
Corsair představil novou generaci svých SSD, která dostávají rozhraní PCIe Gen5. To jim umožňuje dosahovat extrémně vysokých přenosových rychlostí, nicméně to si vyžaduje i kvalitní chlazení. I na to Corsair myslel.
Nejrychlejší SSD na trhu přináší spíše už jen vyšší výkon v benchmarcích než při reálném použití v praxi, přesto se výrobci dále snaží zvyšovat jejich výkon. V květnu představila společnost Corsair nové SSD MP700 na rozhraní PCIe Gen5 s rychlostí až 10 GB/s, nyní tu máme ale ještě o něco výkonnější variantu. Jmenuje se Corsair MP700 Pro a zde se můžete těšit na přenosové rychlosti 12,4 GB/s u sekvenčního čtení a 11,8 GB/s u sekvenčního zápisu. Dle Corsairu to tak zvyšuje rychlosti o zhruba 75 % proti SSD na rozhraní PCIe Gen4.
 
Corsair MP700 Pro
 
Velmi slušné jsou i náhodné přístupy. U čtení se bavíme o hodnotách 1,5M IOPS, u zápisu dokonce o 1,6M IOPS. Máme zde také podporu pro Microsoft DirectStorage. SSD jsou k dispozici ve formátu M.2 2280 a ze začátku přijdou v kapacitách 1 TB a 2 TB, nicméně ještě v průběhu zimy by se měla objevit i 4TB varianta. Jak je ale dobře známo, takto rychlá SSD už hodně "pečou", mají vysokou spotřebu a je potřeba je adekvátně chladit. Kdo si to chce vyřešit sám, může je zakoupit bez jakéhokoli chlazení za 179,99 USD (1TB), resp. 299,99 USD (2TB), nicméně společnost nabízí také varianty s chladičem. Jednou z možností je vzduchové chlazení (verze Air Cooler), pro ty náročnější je tu dokonce vodní chladič (verze Hydro X Series). Systém je kompatibilní se standardními vodními chladicími systémy. Verze s chladičem (jak vzduchovým, tak i vodním) jsou za 189,99 USD v případě 1TB verze nebo za 324,99 USD u 2TB varianty.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama