Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Desky se potí i mrznou: jak testuje Gigabyte?

17.2.2016, Jan Vítek, aktualita
Desky se potí i mrznou: jak testuje Gigabyte?
Společnost Gigabyte si pro nás připravila video, v němž vysvětluje, jakým způsobem testuje své základní desky. Ty musí vydržet vysoké i nízké teploty a svou roli hraje také vlhkost vzduchu. Podívejme se tedy na chvíli do Taipei.
Na testování základních desek jsme se částečně podívali už při naší virtuální návštěvě továrny Gigabyte v Nan-ping na Tchaj-wanu, ovšem tehdy šlo o desky z Black Edition a nyní půjde o řadové modely. Rozdíl je ten, že z Black Edition je testován každý jednotlivý kus, který pak poputuje na trh, kdežto dnes půjde o test reprezentativního vzorku běžných desek.





Jedná se o 16 sestav založených vždy na stejné desce či jiné komponentě, ale různém ostatním hardwaru, takže tu máme paměti řady odlišných výrobců, stejně jako pevné disky/SSD nebo napájecí zdroje. V tomto konkrétním případě Gigabyte testuje své desky na kompatibilitu s kartami NVIDIA Quadro (čtyři modely). Ty jsou na pohyblivém regálu, který je až po spuštění testů zastrčen do speciální místnosti, již si v Gigabyte sami navrhli a do níž se vejde cca 100 sestav. Uvnitř této místnosti je totiž poněkud nevlídné prostředí s teplotou 50 °C, v němž by nebylo příjemné dávat testovací sestavu dohromady. Na každé sestavě pak běží různé benchmarky po dobu dvou až tří dní, aby se prokázala jejich stabilita.


V dalších testech se desky vyzkouší naopak v "arktickém prostředí", jak na subtropickém Tchaj-wanu označují teplotu -10,5 °C. Tento test ale začíná také při 50 °C a navíc při 90% vlhkosti vzduchu a až pak se teploty propadnou pod -10 °C s 0% vlhkostí. Zde se také využívají speciální zdroje, kde napětí na jednotlivých větvích lze regulovat v rozsahu 7 procent, aby se vyzkoušela stabilita i při ne moc kvalitním napájení. Na tento test už postačí doba 16 hodin.

Zdroj: Gigabyte